Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 februari 2018

  Nu avverkas Google-skogen

  Kommunen har fått i uppdrag att avverka 40 hektar skog i det 109 hektar stora område som Google köpt i Horndal. Kommunalrådet Lars Isacsson (S) är väldigt positiv till händelseutvecklingen.

  – Det är betydligt närmre, det är ett stort steg.

  FOTO: Härje Rolfsson

  40 av 109 hektar ska avverkas på Googles område i Horndal, det har sökjätten gett Avesta kommun i uppdrag att utföra. Arbetet med avverkningen kommer att börja omgående, det rapporterar Dalarnas tidning.

  – Vad gäller skogsavverkning, i köpeavtalet, står det att när Google, via sitt bolag som har köpt fastigheterna, säger till oss så ska vi börja avverka skogen. Det ligger på Avesta kommuns ansvar, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S) och fortsätter:

  – Det kör vi igång med nu. De som sköter de kommunala skogarna åt oss är Mellanskog och de kommer börja med sina avverkningar få fort som möjligt.

  ”En bra affär för oss”

  I och med att kommunen äger skogen inom Googles område är det även de som får vinsten vid en avverkning.

  – Det är en bra affär för oss. Det här är en stor avverkning.

  Efter att avverkningen, som utförs av Mellanskog, är klar kommer Google att göra markarbeten för att jämna marken. Att de lägger ned ett sådant arbete på marken tyder på att en etablering är närmre förestående nu än tidigare.

  – Det är betydligt närmre, det är ett stort steg. De börjar investera mycket på sajten nu, så det är ett stort steg närmare ett investeringsbeslut.

  Två infartsvägar till området är också planerade. Den ena står Google för, den andra är en så kallad gemensamhetsväg.

  – Där kommer Avesta kommun ansvara för fem procent, Vattenfall tio procent, Svenska kraftnät också tio och Google 75 procent.

  – Så vår del att betala för den vägen blir fem procent, säger Lars Isacsson.

  I samband med avverkningen kommer även det kommunala vatten- och avloppsbolaget, Avesta vatten och avlopp, dra fram en anslutningspunkt i ett av hörnet av Googles markområde.

  – Man går in med en anslutningspunkt i Googles ena markområde och därifrån får de själva dra vatten inom området.

  Du säger att det här ett steg närmare etablering, vad händer om det inte blir av?

  – Redan nu har Avesta kommun gjort en bra affär. Vi har köpt in marken från privata skogsägare, vi har detaljeplanelagt marken och sålt den till Google för ett bra pris. Skattebetalarna har redan gjort en bra affär säger Lars Isacsson tillägger:

  – Skulle det hända att det inte blir av så har vi åtminstone inte förlorat några pengar. Sen när det kommer till nedlagd tid så är det ju det som är vårt uppdrag. Som kommunstyrelsens ordförande har jag ett extra ansvar för näringslivsfrågor, så jag jobbar med många etableringar som inte blir av.

  – Det här ser ut att vara en bra bit på väg, på något av det största man kan få. Det är klart att man måste lägga ner tid, annars lyckas man inte med något.

  Relaterade artiklar

  Till toppen