Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 februari

  Nu är Södras biometanolfabrik i gång

  Den första leveransen av biometanol har nu lämnat Södras anläggning i Mönsterås.

   Södra har byggt världens första fabrik för kommersiell biometanol, ett hållbart drivmedel från skogsråvara, vid massabruket i Mönsterås.
  Södra har byggt världens första fabrik för kommersiell biometanol, ett hållbart drivmedel från skogsråvara, vid massabruket i Mönsterås. FOTO: Södra

  2017 bestämde sig Södras ledning för att plöja ner 100 miljoner kronor för att producera biometanol vid massabruket i Mönsterås.

  Nu går den första provleveransen till det danska jordbruksföretaget Emmelev A/S, som har en stor produktion av biodiesel.

  ”Biodiesel producerad av raps från danska fält och svensk skog kan säkra bränsle för tung vägtransport samt bussar och entreprenadmaskiner. Detta kommer att vara avgörande för en omvandling av energisektorn”, säger Morten Simonsen, delägare i Emmelev A/S i ett pressmeddelande.

  I Mönsteråsfabriken utvinns metanol som används som låginblandning i rapsmetylester, RME. I den formen kan drivmedlet användas i lastbilar.

  ”Biometanolen framställs av den råmetanol som uppstår vid tillverkningsprocessen i Södras massabruk. Det blir alltså en del i den cirkulära process som redan finns vid Södras bruk, där grunden är att skogsråvarans alla delar används för bästa möjliga effekt. Med det här steget visar vi vägen till ett fossilfritt samhälle och det är helt i linje med vår egen strategi om fossilfria transporter till 2030”, säger Henrik Brodin, affärsutvecklingsansvarig energi och kemikalier på Södra i ett pressmeddelande.

  ATL:s snabbguide till HVO:

  Relaterade artiklar

  Till toppen