Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 oktober 2018

  Notan för brandförebyggande arbete: En halv miljard

  Skogsbranschens förebyggande arbete mot bränder fungerade bra under sommaren, konstaterar Skogforsk. Men det kostade en halv miljard kronor.

   Tomas Johannesson, Skogforsk
  Tomas Johannesson, Skogforsk FOTO: Skogforsk

  Av sommarens alla skogsbränder var det bara en procent som orsakades av skogsmaskiner. Det visar en studie från Skogforsk.

  ”Eftersom flera stora bränder tidigare startats av skogsmaskiner – senast i Sala 2014 – har skogsbranschen tvingats jobba hårt med sin brandberedskap. Och det har gett resultat”, säger Tomas Johannesson på Skogforsk i ett pressmeddelande.

  Riktlinjer fungerar

  Skogforsk har med siffror från MSB kartlagt de senaste 20 årens bränder och brandorsaker.

  ”Vår analys visar att det ytterst sällan är skogsmaskiner som orsakar bränder. När de ändå gör det är bränderna ofta små, cirka en halv hektar”, säger Tomas Johannesson.

  Han anser att branschens nya gemensamma riktlinjer mot bränder är förklaringen till att de klarade extremsommaren 2018 så bra. Inför varje riskfylld situation genomförs ett samråd mellan beställaren och skogsmaskinföretaget. Ofta leder samrådet till byte av avverkningsplats, körning nattetid i stället eller att brandvakter sätts ut.

  Stora kostnader

  Men det medför också stora extra kostnader. Enligt Skogforsk tog branschens parter under sommaren 2018 kostnader för bland annat 102 000 timmar brandbevakning och 420 000 timmar maskinstillestånd. Totalt uppskattas skogsbrukets kostnader för brandberedskap och förebyggande åtgärder under året till cirka en halv miljard kronor.

  Det kan sättas i relation till Skogsstyrelsens beräkning att skog för över 900 miljoner kronor brann i somras. Beräkningen baseras på att 2,6 miljoner kubikmeter skog drabbats samt LRF Konsults statistik för skogsmarkspriser, och tar inte hänsyn till eventuellt restvärde som kan finnas för skogsägaren i form av försäkringsersättning, intäkter för timmer och bränsleved samt statligt brandstöd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen