Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 mars

  Norske Skogs nya ägare: Inte kärlek vid första ögonkastet

  Norske Skog är en av världens ledande papperstillverkare. Men företaget måste ha fler produkter för att överleva. Frågan är också hur länge ägaren Oceanwood är kvar vid rodret.

   John Chiang, finansdirektör Oceanwood som äger Norske Skog.
  John Chiang, finansdirektör Oceanwood som äger Norske Skog. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Med nya ägare efter konkursen 2017 blickar Norske Skog nu framåt.

  – Det var inte kärlek vid första ögonkastet med Norske skog. Det var höga skulder och en bransch med problem. Men det har varit en resa med kärlek, sade investeringsdirektör John Chiang vid Oceanwood när han talade vid en konferens för norska skogsägare nyligen.

  Norske Skogs nya ägare Oceanwood Capital var en av de stora långivarna till bolaget. Det är en hedgefond styrd från London och Malta som huvudsakligen förvaltar kapital åt pensionsfonder och nu har Norske Skog blivit en av fondens största investeringar.

  Konsumtionen av tidningspapper minskar

  John Chiang är världsvan, artig, har examen från ett par av världens finaste universitet och berättar att hans uppdrag brukar vara att få ordning på företag i de mest krisande branscherna.

  Förhoppningsvis kan han injicera det nytänkande som behövs och utnyttja de möjligheter som finns. Utmaningen för Norske Skog är nämligen att konsumtionen av tidningspapper minskar. Den som vill överleva i framtiden måste vara lönsam i sin kärnverksamhet och samtidigt hitta nya produkter.

  John Chiang säger att han ser möjligheter för Norske Skog. Efter rekonstrueringsprocessen kan bolagets inkomster gå till nya investeringar – och inte bara till att betala räntorna på de tidigare enorma skulderna.

  Bland de nya projekten finns pelletstillverkning i Nya Zeeland för att möta en ökad efterfrågan från Asien. I Norge finns biogastillverkning och i Tasmanien i Australien arbetar Norske Skog med en lokal partner för att ta fram en ersättare till oljebaserad plast. Tanken är att nya produkter ska utvecklas i anslutning till den produktion som redan finns, och företagets logistikflöden ska utnyttjas.

  Inte självklart att investera i Norge

  Inga resultatsiffror för Norske Skog presenterades under konferensen, men ryktet säger att bruken i Norge går bra och är lönsamma. John Chiang framhävde att Norske Skog har lojala medarbetare och ett rikt arv som går tillbaka till 1960-talet.

  Men han var också noga med att påpeka att det inte är självklart för Oceanwood att investera just i Norge.

  – Som ett globalt företag utvärderar vi hela tiden var vi ska investera, sade John Chiang.

  Norske Skog

  • Norske Skog ägdes till en början av norska skogsägare. Med tiden bjöds externa aktieägare in. Under 1990-talet lades allt fokus på tidnings- och magasinspapper och växte globalt.

  • 2005 hade Norske Skog 19 fabriker i 13 länder. Numera har Norske Skog två bruk i Norge, ett i Österrike, ett i Frankrike, två i Australien och ett i Nya Zeeland.

  • Norske skog är den största virkesköparen i Norge och köper varje år cirka 2 miljoner fastkubikmeter virke i landet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen