Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 oktober

  Norske skog ställer om

  Norske Skog stänger en maskin för tryckpapper i norska Halden och ställer om två maskiner för tryckpapper i Europa till förpackningsmaterial.

   Efterfrågan på tidningspapper minskade med 23 procent i Europa under första halvåret, och nu stänger Norske Skog en pappersmaskin i Norge.
  Efterfrågan på tidningspapper minskade med 23 procent i Europa under första halvåret, och nu stänger Norske Skog en pappersmaskin i Norge. FOTO: Norske Skog

  Norske Skog stänger en av tre maskiner för tryckpapper vid Saugbruks, Halden, Norge. Beslutet minskar produktionskapaciteten vid Saugbruks med cirka 24 procent.

  ”Coronarestriktionerna har haft en allvarlig negativ effekt på vår verksamhet på grund av en plötslig och kraftigt minskad efterfrågan på tryckpapper”, säger Sven Ombudstvedt, Norske Skogs vd, i samband med företagets rapport för det tredje kvartalet.

   Utöver dalande försäljning för tryckpapper har intäkterna från energiförsäljning i Norge gått samma väg på grund av fallande priser, konstaterar Sven Ombudstvedt.
  Utöver dalande försäljning för tryckpapper har intäkterna från energiförsäljning i Norge gått samma väg på grund av fallande priser, konstaterar Sven Ombudstvedt. FOTO: Norske Skog

  Norske Skog är en av världens största tillverkare av tryckpapper och under årets åtta första månader har företagets omsättning sjunkit med 26 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet har samtidigt gått från 2,5 miljarder norska kronor till ett minus på 63 miljoner norska kronor, och på sista raden är förlusten hittills i år en halv miljard.

  Fjärde nedläggningen i Norden

  Nedläggningen vid Saugbruks är den fjärde kapacitetsminskningen inom tryckpapper i Norden i år. Tidigare har SCA beslutat att stänga tre maskiner i Ortviken, Stora Enso beslutat om stängning av en maskin i Hylte samtidigt som UPM stängt tre maskiner i Kaipola, Finland.

  För att kompensera för bortfallet inom tryckpapper meddelade Norske Skog i juni att de ger sig in på marknaden för förpackningar. Vid bruken i Golbey, Frankrike, och Bruck, Österrike, kommer en maskin vid vardera bruket att ställas om från tryckpapper till liner, ytskiktet i wellpapp.

  Sålt skogen

  Även utanför Europa har Norske Skogs verksamhet påverkats. I februari sålde Norske Skog sitt skogsinnehav om 18 000 hektar radiata-planteringar på Tasmanien för 388 miljoner norska kronor, motsvarande 366 miljoner svenska kronor. I oktober i fjol sålde företaget även sitt bruk Albury, Australien. Bruket hade en kapacitet på 265 000 ton tidningspapper men i samband med försäljningen las den tillverkningen ned.

  ”Stängningen av bruket i Albury kommer påverka den kraftiga obalansen mellan produktionskapaciteten för tidningspapper och kundernas efterfrågan i Australasien, och göra fabriksområdet tillgängligt som en ideal kandidat för omställning till förpackningsmaterial”, sa Sven Ombudstvedt då.

  Norske Skogs fabriker, årskapacitet

  Saugbruks, Halden, Norge, 485 000 ton

  Skogn, Norge, 520 000 ton

  Golbey, Frankrike, 335 000 ton

  Bruck, Österrike, 400 000 ton

  Boyer, Tasmanien, 285 000 ton

  Tasman, Tasmanien, 280 000 ton

  Taupo, Nya Zeeland, 85 000 ton träpellets

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen