Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 juli

  Norske Skog satsar på förpackningar

  Norske Skog konverterar två av sina pappersmaskiner i Europa från tidningspapper till wellpapp.

  FOTO: Norske Skog/Alexander Farnsworth/TT

  Norske Skog bygger om två av sina pappersmaskiner vid bruken i franska Golbey och österrikiska Bruck från tidningspapper till wellpapp från returpapper. Investeringen uppgår till cirka 3,7 miljarder kronor och ska ge en produktionskapacitet på 765 000 årston wellpapp, samtidigt som företagets produktion av tidningspapper minskar med 360 000 ton per år.

  Det slutgiltiga beslutet om investeringen tas i början på nästa år, driftstart är planerad till 2023 och 2025 ska de nya maskinerna vara i full drift.

  Växande marknad

  ”Konverteringarna vid bruken Golbey och Bruck är lönsamma investeringar som gör det möjligt för Norske Skog att skapa en stark närvaro på den växande förpackningsmarknaden. Dessutom representerar de ett stort steg i vår fortsatta satsning på att rikta Norske Skog mot växande verksamheter, öka värdet för våra aktieägare och säkerställa ett uthålligt kassaflöde”, säger Sven Ombudstvedt, Norske Skogs koncernchef, i en kommentar.

  Internationella tidningspappersjätten Norske Skog har tidigare drabbats hårt av nedgången i tidningsläsandet, och gjorde en omstart efter konkurs och ägarbyte 2018. Norske Skog har i dag sju produktionsanläggningar i fem länder, utöver Norge, Frankrike och Österrike även i Australien och Nya Zeeland. Produktionskapaciteten är runt 2,4 miljoner ton av olika kvaliteter, och 2019 hade företaget en omsättning på cirka 13 miljarder norska kronor samt ett rörelseresultat på cirka 1,9 miljarder.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen