Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 augusti 2017

  Norske Skog kämpar med skulderna

  Höga skulder och ett förbrukat eget kapital kan tvinga Norske Skog i konkurs. Det kan bli kännbart för hela den norska skogsnäringen eftersom Norske Skog är landets största skogsindustriföretag.

   Norska Skog har två pappersbruk i Norge med en massavedsförbrukning på uppåt 1,5 miljoner kubikmeter. Här fabriken i Skogn, norr om Trondheim.
  Norska Skog har två pappersbruk i Norge med en massavedsförbrukning på uppåt 1,5 miljoner kubikmeter. Här fabriken i Skogn, norr om Trondheim.

  ”De har alltför höga skulder för att detta ska gå bra. De har ett enormt behov av omställning och investeringar. Norske Skog har kommit till vägs ände.”

  Det säger den Senterpartistiske riksdagsledamoten Per Olaf Lundteigen till ABC Nyheter om den kris som tornat upp sig för Norske Skog.

  Norske Skog dras med stora skulder sedan företaget för 10-20 år sen genom förvärv växte till en av världen största papperstillverkare, skriver Dagens Næringsliv. Men företaget drabbades hårt av nedgången för tidningspapper. Det egna kapitalet är förbrukat, till och med negativt, under våren har aktien fallit som en sten och tidigare vd:n Sven Ombudstvedt avgick i början på maj, detta efter att först ha sålt hela sitt egna aktieinnehav i företaget.

  Skulderna har förfallit

  Nu har delar av skulderna från förvärven förfallit utan att företaget haft pengar att betala dem, och de har inte heller tillräckligt med kapital att betala räntorna på den resterande skulden. Norske Skog har fått en frist till i morgon, fredag 18 augusti, att hitta en lösning annars finns risk för konkurs.

  Norske Skog driver två av Norges tre kvarvarande större cellulosaindustrier och är landets största skogsindustriföretag, något som politikerna är väl medvetna om.

  ”Norske Skog är ett flaggskepp i den norska skogsnäringen, och företagets existens är avgörande för hela värdekedjan”, säger Line Henriette Hjemdal, Kristelig Folkeparti, och medlem i näringslivsutskottet till Dagens Næringsliv.

  Enligt tidningen överväger statsminister Erna Solberg att ge krishjälp till företaget.

  Går trots allt med vinst

  Det finns också andra som tror på en fortsättning för Norske Skog, som trots allt nu går med vinst.

  ”Att såpass lönsamma verksamheter som det här är blir nedlagda, det tror jag inte på”, säger investeraren och storskogsägaren Ola Mæle som inte nödvändigtvis ser en konkurs som en katastrof utan en möjlighet till refinansiering. Själv ser han hellre än konkurs än en eventuell inblandning av staten.

  Miljardomsättning

  Norske Skog hade 2016 en omsättning på nästan 12 miljarder norska kronor och gjorde en vinst på drygt 300 miljoner. Företaget har total knappt 2 500 anställda och åtta pappersbruk i sex länder. I Norge finns två pappersbruk, i Halden respektive Skogn, med en sammanlagd produktionskapacitet på runt 1 miljon ton papper per år. Den sammanlagda råvaruförbrukningen för de norska fabrikerna uppgick 2016 till knappt 1,5 miljoner kubikmeter massaved och 237 000 kubikmeter sågverksflis.

  Läs mer: Full fart för follaLäs mer: Bättre siffror för Norske skog

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen