Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 november 2019

  Norsk handlingsplan mot vildsvin

  Norge har utarbetat en handlingsplan för att begränsa vildsvinsstammen. Sverige ses som ett varnande exempel.

   I Norge finns mellan 400 och 1 200 vildsvin, och fler ska de inte bli enligt den nya handlingsplanen.
  I Norge finns mellan 400 och 1 200 vildsvin, och fler ska de inte bli enligt den nya handlingsplanen. FOTO: Mari Nälsén

  En handlingsplan för att begränsa stammen av vildsvin överlämnades i dag av det norska Miljödepartementet och Livsmedelsverket till den norska regeringen.

  – Vildsvin kan göra stor skada i lantbruket och sprida sjukdomar som afrikansk svinpest. Det är därför viktigt att hålla vildsvinsbestånden i Norge så låga som möjligt, och här har markägare och jägare en central roll, säger lantbruksminister Olaug Vervik Bollestad i ett pressmeddelande.

  Främmande art

  Han får medhåll av den norske klimat- och miljöministern Ola Elvestuen:

  – Vildsvin är en främmande art i norsk fauna och utgör en stor fara för vår natur. I Sverige ser vi att vildsvinsbestånden vuxit våldsamt de senaste åren, och det är viktigt att vi vidtar effektiva åtgärder för att undvika en likadan utveckling i Norge, säger han.

  Enligt det norska miljödepartementet finns det i Sverige 300 000 vildsvin som ger skador på 1 miljard konor per år inom jord- och skogsbruket. Dessutom är det fler trafikolyckor med vildsvin än med älg i Sverige, 7 000 vildsvinsolyckor jämfört med 6 000 påkörda älgar. Den norska Artdatabanken klassar också vildsvin som en hög ekologisk risk, bland annat på grund av de förökar sig så snabbt.

  Svenska svin

  Målet med den norska handlingsplanen är att det ska finnas så få vildsvin som möjligt på så liten yta som möjligt, vilket i princip innebär att begränsa stammen till dagens storlek och utbredning. Den norska vildsvinsstammen uppgår i dag till mellan 400 och 1 200 djur, främst längs gränsen mot Sverige mellan Halden och Åsnes dit de spritt sig från Sverige.

  Relaterade artiklar

  Till toppen