Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 mars 2018

  Norrskogs VD om den långa förlustraden

  Sett till de senaste tio åren har Norrskog endast redovisat tre positiva rörelseresultat. – Vi behöver fånga mer virke, säger VD Olov Söderström.

   Trots ett minusresultat i fjol är Olov Söderström, VD Norrskog, nöjd med att föreningen lyckats höja priserna på både massaved och timmer, vilket gett bättre lönsamhet för medlemmarna.
  Bild 1/2 Trots ett minusresultat i fjol är Olov Söderström, VD Norrskog, nöjd med att föreningen lyckats höja priserna på både massaved och timmer, vilket gett bättre lönsamhet för medlemmarna. FOTO: Anton Enerlov
   Efter nedläggningen i Sikås har Norrskog sågverk i Hissmofors och Östavall. Med två sågverk i stället för tre sjönk produktionen 2017 till 380 000 kubikmeter, jämfört med 432 000 kubikmeter 2016. Målet är dock att komma över 400 000 kubikmeter på de två kvarvarande sågarna.
  Bild 2/2 Efter nedläggningen i Sikås har Norrskog sågverk i Hissmofors och Östavall. Med två sågverk i stället för tre sjönk produktionen 2017 till 380 000 kubikmeter, jämfört med 432 000 kubikmeter 2016. Målet är dock att komma över 400 000 kubikmeter på de två kvarvarande sågarna. FOTO: Ulf Aronsson

  Som ATL rapporterade i måndags gjorde skogsägarföreningen Norrskog gjorde ett minusresultat på 8 miljoner kronor för 2017.

  Sågverksdelen gick avsevärt bättre, rörelseresultatet förbättrades med hela 64 miljoner kronor men vinsten landade ändå på blygsamma 8 miljoner. Upphovet till förlusten låg i stället på koncernen som trots en förbättring med 17 miljoner kronor redovisar ett rörelseresultat på minus 30 miljoner kronor.

  Lågt virkesflöde

  Den största förklaringen är enligt VD Olov Söderström ett för lågt virkesflöde, men även driftstörningar i samband med installationen av ett nytt kantverk i Hissmofors.

  – Vi hade gärna omsatt mer volym. Men vi har haft några år med barkborre och två stormar så det kan vara lite baksmälla, men det är inte hela förklaringen.

  Höjda priser

  Olov Söderström är ändå nöjd med att föreningen lyckats höja priserna på virke.

  – Vi har höjt priserna både i fjol och i år, på massaveden från 250 till 290 kronor per kubikmeter. Timret höjde vi i fjol somras och nu har vi även infört en premie på de mest attraktiva sortimenten. Det ger bättre lönsamhet för medlemmarna.

  Sett till de tio senaste åren har Norrskog haft endast tre positiva rörelseresultat. Den sammanlagda förlusten ligger på 213 miljoner kronor. Huvudorsaken även till det är lågt virkesflöde.

  Mer virke

  – Att fånga mer virke är nyckeln över tid och motorn i alla föreningar, säger Olov Söderström.

  – Vi jobbar med att komma över mer virke och att få fler skogsägare att känna att de har ett eget lag. Men vi behöver också jobba med både kostnader och intäkter. Sen behöver vi förbättra och effektivisera det interna flödet. Det måste bli säkrare och tryggare med en högre förutsägbarhet, då kan vi också välja andra typer av kunder. Men grunden för det är ett starkt virkesflöde.

  Hur allvarlig är den långa förlustraden?

  – Fortsätter det i tio, tjugo år är det inte bra. Men det finns dolda värden som inte syns i bokslutet, så det är ingen fara på taket. Vi äger 24 000 hektar skog som ligger i ett dotterbolag. Den är lågt värderad, till anskaffningsvärdet 60 miljoner kronor, men det bedömda marknadsvärdet i fjol var runt 700 miljoner kronor. Justerat för de värdena har vi en skaplig soliditet, säger Olov Söderström.

  LÄS MER: Resultatet en besvikelse för NorrskogLÄS ÄVEN: Nu höjer Norrskog massavedsprisetLÄS OCKSÅ: Mjölkbönder ser ökad lönsamhetPREMIUM: Så gick det för skogsägarföreningarna 2006-20016

  Relaterade artiklar

  Till toppen