Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 oktober 2017

  Norra Skogsägarna öppnar för investerande medlemmar

  Som första ekonomiska förening i Sverige tar Norra Skogsägarna till sig de nya reglerna i föreningslagen och tillåter gamla medlemmar att bli kvar som investerande medlemmar.

   – Som investerande medlem har du rätt till utdelning och rösträtt och du är valbar till förtroendeuppdrag, säger medlemschef Jonas Eriksson.
  – Som investerande medlem har du rätt till utdelning och rösträtt och du är valbar till förtroendeuppdrag, säger medlemschef Jonas Eriksson. FOTO: Norra skogsägarna

  Enligt medlemschef Jonas Eriksson är det i första hand för att ge gamla medlemmar möjlighet att stå kvar med kapital och underlätta generationsskiften som beslutet togs.

  – Har man varit trogen föreningen och levererat under lång tid och avyttrar sin skogsfastighet kan man i samband med det ansöka om att bli investerande medlem, säger Jonas Eriksson.

  LÄS OCKSÅ: Stabilt för Norra

  Samma rättigheter

  Norra Skogsägarna har också valt en liberal tolkning av lagändringen, vilket gör att man som investerande medlem har samma rättigheter som övriga medlemmar, förutom att man inte kan bygga upp sitt insatskapital. Insatsen per medlem är minst 2 000 och som mest 50 000 kronor.

  – Som investerande medlem har du rätt till utdelning och rösträtt och du är valbar till förtroendeuppdrag, fortsätter Jonas Eriksson.

  Norra Skogsägarna tror också att beslutet att tillåta investerande medlemmar ska underlätta för generationsskiften.

  – Vi gör det här också för att stimulera generationsskiften och kanske underlätta för en ny generation skogsägare, säger Jens Eriksson.

  Han förnekar att beslutet har något att göra med att Norra Skogsägarna vill eller behöver säkra det egna kapitalet i föreningen.

  LÄS OCKSÅ: Nu är massaveden het igen

  Måste ha varit medlem

  Föreningen har dock valt att införa vissa begränsningar i stadgarna när det gäller investerande medlemmar. Det är bara tidigare aktiva medlemmar som har möjligheten.

  – Det är inte så att vi öppnar upp föreningen för till exempel riskkapitalister, säger Jens Eriksson.

  Än så länge är det dock inte många som nappat på erbjudandet men det tror Jens Eriksson beror på att det är så nytt och man kommer att marknadsföra möjligheten hårdare framöver.

  Föreningslagen ändrades 1 juli 2016 och förutom att tillåta investerande medlemmar underlättades också beslutsfattandet med att det nu i flera stora frågor bara krävs beslut vid en stämma.

  Lantmännen intresserade

  Lantmännen leker också med tanken att låta gamla medlemmar stå kvar som investerande medlemmar, men ännu har inget beslut tagits.

  – Personligen kan jag tänka mig att gamla lantbrukare som slutat får fortsätta att investera i Lantmännen, där de har sin själ och sitt hjärta. Jag tror vi hittar en lösning för det, frågan diskuteras nu i den ägardialog som pågår, sa nye ordförande Per Lindahl i en intervju med ATL tidigare i år.

  LÄS OCKSÅ: Norra vill visa vägen i skogen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen