Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 februari 2020

  God lönsamhet för Norra skogsägarna trots försämrad marknad

  Norra Skogsägarna visar ett positivt resultat trots sjunkande världsmarknad för skogsprodukter, och tror på fortsatt tillväxt och innovation genom fusionen med Norrskog.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  En osäker världsmarknad har kunnat balanseras upp genom en breddad skogsaffär och ökad produktivitet i sågverken, skriver skogsägarföreningen i ett pressmeddelande.

  Norra Skogsägarnas koncernresultat för 2019 blev 110 miljoner före skatt, motsvarande 127 miljoner under 2018. Volymen i den skogliga verksamheten ökade med fem procent till 2 189 000 kubikmeter rundvirke, och sågverken ökade sin volym med 15 procent till 519 300 kubikmeter sågad vara.

  ”Styrelsens långsiktiga strategi har gett ett bra mothåll mot en sämre skogskonjunktur. Nya medlemserbjudanden har mottagits mycket positivt av våra medlemmar och investeringarna i sågverken har varit lyckade. Vi kan därigenom uppvisa en god lönsamhet även för 2019 trots att världsmarknaden för produkter från skogen klart försämrades under året”, säger vd Pär Lärkeryd pressmeddelandet.

  Styrelsen föreslår föreningsstämman att cirka 30 miljoner kronor av vinsten delas ut till föreningens nuvarande medlemmar genom utdelning med fem procents ränta på insatt kapital, samt insatsemission om 14 procent.

   Pär Lärkeryd, VD för Norra Skogsägarna.
  Pär Lärkeryd, VD för Norra Skogsägarna. FOTO: Pressbild, Norra skogsägarna

  Positiva tankar kring sammanslagning

  Medlemsarealen har ökat med 22 procent sedan 2011 och ligger nu på 1 292 828 hektar, säger Torgny Hardselius, ordförande i Norra Skog i pressmeddelandet. Under våren går Norra Skogsägarna och Norrskog också ihop i den nya skogsägarföreningen Norra Skog. Norra Skogsägarna tror att sammanslagningen kommer leda till höjd innovationskraft och en ökad attraktivitet hos köpare av trävaror, massaved och biobränsle.

  ”Efterfrågan på klimatsmarta produkter gör att skogsbolagen satsar stort på sina industrier samtidigt som de för sin egen lönsamhet önskar en utveckling där råvaran blir billigare. Genom fusionen står skogsägarrörelsen i Norrland rustad för den utvecklingen. Den nya skogsägarföreningen Norra Skog blir en stor och stark aktör som kommer att vara med och sätta spelreglerna på virkesmarknaden”, säger Pär Lärkeryd i pressmeddelandet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen