Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 januari

  Norra Skog nobbar bud om fortsatt drift vid Östavall

  Fiskarheden och Profura lägger ett bud på 40 miljoner kronor för att driva sågen i Östavall vidare. Men det nobbar Norra Skog.

  – Det är lägre än andrahandsvärdet på utrustningen, säger vd Pär Lärkeryd.

   Fiskarheden/Profura har lagt ett bud på 40 miljoner kronor för att driva sågen i Östavall vidare.
  Fiskarheden/Profura har lagt ett bud på 40 miljoner kronor för att driva sågen i Östavall vidare. FOTO: Norrskog/Tina Stafrén

  Fiskarheden och Profura har redan tidigare varit intresserade av att köpa sågverket i Östavall för fortsatt drift, i stället för den nedläggning som Norra Skog beslutat om. Först förhandlade de två spekulanterna var för sig utan att komma till avslut. När de sedan gick samman om ett gemensamt bud hade Norra Skog redan inlett förhandlingar med en fransk spekulant som ville köpa sågverksutrustningen.

  För lite råvara

  Men den affären gick inte i lås eftersom den franska spekulanten inte fick banklån, och för en vecka sedan återkom därför Fiskarheden och Profura med ett bud på 40 miljoner kronor för att driva sågen vidare. Men Norra Skog står fast vid sitt beslut att avveckla sågverket.

  – Budet är lägre än andrahandsvärdet på utrustningen, och vi förhandlar redan med två spekulanter som är villiga att bjuda mer än så, säger Pär Lärkeryd, vd Norra Skog.

   ”Budet är lägre än andrahandsvärdet på utrustningen. Men egentligen är det inte en fråga om köpeskillingen utan om att tillgången på timmer är för låg”, säger Pär Lärkeryd.
  ”Budet är lägre än andrahandsvärdet på utrustningen. Men egentligen är det inte en fråga om köpeskillingen utan om att tillgången på timmer är för låg”, säger Pär Lärkeryd. FOTO: Norra Skog/Mikael Lundgren

  Men enligt Pär Lärkeryd är det egentligen inte en fråga om köpeskillingen utan om att tillgången på timmer i regionen är för låg.

  – Vi har tidigare utrett möjligheten att driva Östavall vidare på bara ett skift, och det går inte att få lönsamhet i det. Östavall måste köras för fullt och det finns det inte tillräckligt med timmer till.

  Sedan Östavall stängdes i juli har Norra Skog sågat samma volym på sina tre kvarvarande sågverk som de tidigare gjorde på fyra, och enligt Pär Lärkeryd har det redan inneburit en lägre produktionskostnad. På sikt finns också planer på ökningar vid de andra sågverken. Sävar har fått ett nytt produktionstillstånd för en ökning från 300 000 kubikmeter sågad vara per år till 500 000, och Norra Skog har ansökt om samma ökning vid Kågesågen.

  Skogsägare ifrågasätter

  Men i Ånge finns fortfarande upprörda känslor kring nedläggningsbeslutet. Enligt Sundsvalls Tidning uppmanar flera stora skogsägare i en skrivelse Norra Skog att låta Fiskarheden/Profura driva sågen i Östavall vidare.

  ”Vi anser att detta är ett mycket attraktivt erbjudande för Norra Skog. Här finns en köpare som vill förvärva för en ordentlig summa pengar och dessutom göra något bra av Östavall”, står det i skrivelsen, uppger Sundsvalls Tidning.

  Skrivelsen är undertecknad av bland andra Lars Lagerbäck, tidigare förbundskaptenen för Sveriges herrlandslag i fotboll, och Jonas Wahlström, ägare av AB Hvalfisken som i sin tur äger cirka 16 000 hektar mark i Sverige, bland annat i Ånge, Sundsvall, Kramfors och Örnsköldsvik.

   Lars Lagerbäck (bilden) och Jonas Wahlström, AB Hvalfisken, hör till de skogsägare som i en skrivelse uppmanar Norra Skog att anta budet från Fiskarheden/Profura.
  Lars Lagerbäck (bilden) och Jonas Wahlström, AB Hvalfisken, hör till de skogsägare som i en skrivelse uppmanar Norra Skog att anta budet från Fiskarheden/Profura. FOTO: Marie Birkl

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen