Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 december 2020

  Norra Skog köper in sig i Husums massabruk

  Metsä Board har tecknat avtal om att sälja 30 procent av massabruket Husum till den ekonomiska föreningen Norra Skog. Det framgår av ett pressmeddelande.

   Metsä Board har tecknat avtal om att sälja 30 procent av massabruket Husum till den ekonomiska föreningen Norra Skog.
  Metsä Board har tecknat avtal om att sälja 30 procent av massabruket Husum till den ekonomiska föreningen Norra Skog. FOTO: Trons / TT

  I går kom nyheten om att Norra Skog säljer 40 000 hektar skog till skogsfonden Silvestica. I dag kom svaret på frågan vad de tänker använda pengarna till.

  ”Genom den här investeringen blir vi en stark spelare inom både sågverksindustri och massaindustri i norra Sverige”, säger Norra Skogs ordförande Torgny Hardselius i ett pressmeddelande.

  Det bolagsvärde (enterprise value) som används som underlag för Metsä Boards försäljning är omkring 875 miljoner euro.

  Vidare skriver bolaget att tillägget till ansökan för miljötillståndet har godkänts och Metsä Board har tagit det slutliga investeringsbeslutet för den första delen av brukets renovering om 320 miljoner euro.

  Det är själva hjärtat i bruket, den så kallade Sodapannan med turbingenerator, som ska bytas ut. Det är den del av bruket som återvinner vedrester och kemikalierna från massakoket samt genererar energin till hela bruket. Investeringen är en del i planen för att nå målet att ha en helt fossilfri verksamhet år 2030.

  ”Nästa steg blir att investera i en ny fiberlinje, det vill säga den del av bruket som producerar pappersmassa från veden. Genom bytet av både sodapanna och fiberlinjen blir brukets alla vitala delar utbytta och därigenom skapas ett toppmodernt massabruk”, säger Pär Lärkeryd i pressmeddelandet.

   Pär Lärkeryd, vd Norra Skog.
  Pär Lärkeryd, vd Norra Skog. FOTO: Norra Skog/Mikael Lundgren

  Värderingen på 875 miljoner euro motsvarar ett värde av 1,2 miljarder euro efter att den andra fasen av renoveringen är färdig.

  Affären uppges minska Metsä Boards nettoskuld med omkring 260 miljoner euro, samt minska bolagets insats i den andra fasen av renoveringen med omkring 100 miljoner euro.

  Metsä Board är en del av Metsä Group som ägs av skogsägarföreningen Metsäliitto med 100 000 medlemmar i Finland.

  Affären väntas avslutas i januari 2021.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen