Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 augusti 2017

  Norge hoppar på KL-trenden

  Norska Splitkon investerar 250 miljoner norska kronor i en ny fabrik för byggelement i korslimmat trä, KL-trä.

   Lise Bartnes Aalberg från statliga investmentföretaget Siva och Morten Leander Johansen, Splitkon, undertecknade häromdagen kontraktet för bygget av en ny fabrik för KL-trä i norska Åmot.
  Lise Bartnes Aalberg från statliga investmentföretaget Siva och Morten Leander Johansen, Splitkon, undertecknade häromdagen kontraktet för bygget av en ny fabrik för KL-trä i norska Åmot.

  I början på året drog Martinsons i Bygdsiljum i gång sin nya fabrik för KL-trä och i juli kom beskedet, som ATL tidigare skrivit om, att Stora Enso bygger en produktionsanläggning för KL-trä i Gruvön.

  Nu hoppar även Norge på KL-tåget när Splitkon i Åmot, cirka tio mil väster om Oslo, investerar 250 miljoner kronor i en ny fabrik. Bakom investeringen står ett flertal finansiärer, bland annat norska staten.

  ”Massivträ är en byggprodukt som har en växande marknad i Europa, det växer i Asien, och det växer i Amerika. Detta drivs bland annat av ett stadig ökat fokus på miljö även inom byggindustrin”, säger Morten L. Johansen, Splitkon, i ett pressmeddelande, och fortsätter;

  ”Det finns ett enormt globalt intresse for att bygga med trä. Intresset ökar också starkt bland rådgivare, arkitekter och entreprenörer därför att träkonstruktioner även ger stor flexibilitet, lite svinn och bra byggtekniska lösningar.”

  Splitkons fabrik väntas stå klar hösten 2018 och får då en produktionskapacitet på 60 000 kubikmeter KL-trä per år med en maximal storlek på 0,3×3,6×16 meter.

  Det kan jämföras med Martinsons respektive Stora Ensos fabriker med kapaciteter på 22 000 respektive 100 000 kubikmeter per år.

  LÄS OCKSÅ: Martinsons levererar till största träbyggnadenPREMIUM. De tjänar flis på sågspån

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen