Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 oktober 2020

  Nordic Paper vill bredda ägandet

  Nordic Paper vill noteras på Nasdaq Stockholm för att få in fler delägare.

   Nordic Paper siktar på börsnotering och ansöker samtidigt om produktionsökningar i Bäckhammar.
  Nordic Paper siktar på börsnotering och ansöker samtidigt om produktionsökningar i Bäckhammar. FOTO: Nordic Paper

  Papperstillverkaren Nordic Paper planerar att noteras på Nasdaq Stockholm. Nordic Paper ägs i dag av kinesiska Shanying International Holding och en notering av företaget gör det möjligt för Shanying att avyttra en del av sitt innehav för att diversifiera och öka den geografiska exponeringen för sina innehav.

  Behåller en del

  ”Shanying kommer även fortsättningsvis att förbli en engagerad aktieägare och kan, genom att behålla en del av sitt innehav i Nordic Paper, vara delaktiga i den framtida utvecklingen av bolaget”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

  Samtidigt har Nordic Papper ansökt om tillstånd att öka produktionen av massa med 20 procent och papper med 15 procent vid bruket i Bäckhammar till 2025/2026. Som del av den ansökan söker bolaget även tillstånd att bygga en ny ledning för rent och renat processvatten till Vänern, i stället för som i dag till ån Visman där det tidigare funnits problem.

  Vill öka

  Nordic Paper, som tillverkar kraftpapper och fettåligt papper, har produktionsanläggningar i Bäckhammar, Åmotfors, Säffle och norska Greåker. Produktionskapaciteten uppgår till strax under 300 000 ton papper per år varav 95 procent exporteras. Företaget har cirka 620 heltidsanställda och hade 2019 en omsättning på 3,2 miljarder kronor och en EBITDA-marginal på knappt 20 procent.

  Shanying är noterade på Shanghai-börsen och hade 2019 en produktion på 4,7 miljoner ton papper och 1,3 miljarder kvadratmeter korrugerad wellpappkartong fördelat på 10 bruk globalt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen