Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 augusti 2017

  Noas ark motsvarar minst 150 lägenheter i trä

  Noa använde 7 800 kubikmeter trä för att bygga sin ark i Bibeln. Det är i alla fall så mycket virke som gått åt i USA, där en ark byggts enligt de mått som anges i Bibeln.

   Noas ark i Williamstown i delstaten Kentucky i USA är världens största träkonstruktion. Den som vill kan välja att åka zipline till arken.
  Noas ark i Williamstown i delstaten Kentucky i USA är världens största träkonstruktion. Den som vill kan välja att åka zipline till arken. FOTO: Ark encounter/Pressbild

  I Williamstown i delstaten Kentucky i USA finns världens största träkonstruktion. Det är en träark som byggts enligt de mått som anges i Bibeln, 150 meter lång, 25 meter bred och 15 meter hög.

  Det har gått åt 7 800 kubikmeter trä för att bygga arken. Det kan jämföras med Trummens Strand i Växjö, ett av Sveriges största trähusprojekt, till vilket det beräknas gå åt 6 300 kubikmeter byggelement av korslimmat trä. Där byggs åttavåningshus, och projektet omfattar bland annat 150 lägenheter och en förskola.

  Babels torn på tur?

  Kring den amerikanska arken i Kentucky har en temapark byggts upp. På dess hemsida står det att förhoppningen är att besökarna ska känna att Bibelns sidor ska få liv, och för att förstärka denna känsla finns ett zoo intill arken. Inuti arken finns utställningar som berättar om Noa, arken och syndafloden.

  Arken har kostat över 100 miljoner dollar, motsvarande 810 miljoner kronor, att bygga. Men det finns fler planer för parken, bland annat att bygga Babels torn, som det också berättas om i Bibeln.

  Hållbart virke

  Arken ägs och sköts av ett dotterbolag till Answers in Genesis och har byggts av The Trover Group som är specialiserat på hållbart byggande.

  Enligt uppgifter på temaparkens hemsida kom många av timmerstockarna till arken från skog som hade drabbats av insektsangrepp. Resten av virket är hämtat från hållbart brukade skogar.

  Temaparken hoppas på 1,4 miljoner besökare per år.

  LÄS MER: Växjö satsar stort i träPREMIUM: Så maxar du gallringen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen