Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 december 2019

  Träbyggen mer än småhus

  Trä blir allt vanligare som byggmaterial även i publika byggnader. Och det märks bland finalisterna till Träpriset 2020.

   ”Modern djurskötsel samverkar med rummet och omsorgen för djuren”, skriver juryn om Nya Nibble Gård som nominerats till träpriset 2020.
  ”Modern djurskötsel samverkar med rummet och omsorgen för djuren”, skriver juryn om Nya Nibble Gård som nominerats till träpriset 2020. FOTO: Svenskt Trä/Åke E:son Lindman

  130 tävlingsbidrag kom in till Träpriset 2020 och nu står det klart vilka tolv som valts ut som finalister. Spännvidden är stor: Allt från det lilla Kajakhuset i Sörmlands skärgård, bussterminalen vid Vasaplan i Umeå till flerfamiljshusen Qville i Göteborg.

  Bland finalisterna finns också mjölkgården Nya Nibble gård i Ytterjärna, som återuppbyggdes efter en brand 2013 och stod klar 2017. I juryns motivering framhålls den som ett föredöme för lantbruksbyggnader: ”Ett inlevelsefullt funktionalistiskt projekt som utgått från respekten för djur, människa och natur. Ett projekt med stor omsorg som bör bli referensexempel för framtida lantbruksbyggnader”, skriver juryn.

   Träkonstruktionerna vid bussterminalen på Vasaplan i Umeå har gjort att ”… en trafikplats har ombildats till en värdig entré till staden”, enligt juryn.
  Träkonstruktionerna vid bussterminalen på Vasaplan i Umeå har gjort att ”… en trafikplats har ombildats till en värdig entré till staden”, enligt juryn. FOTO: Svenskt Trä/Åke E:son Lindman

  En tydlig trend för i år är att många publika byggnader finns bland bidragen. Bland de tolv finalisterna räknas fem som offentliga byggprojekt.

  Inte bara småhus

  ”Vi har i detta Träpris konstaterat att trä tar ny mark. Eran då trä ansågs vara bara småhusens byggmaterial är helt klart förbi. Att utvecklingen går mot fler publika byggnader så som flervåningshus, sporthallar och andra samlingslokaler visar att trä vunnit acceptans genom hela värdekedjan. Det fina är att fler i samhället, genom denna utveckling, får ta del av god träarkitektur”, säger Alexander Nyberg, arkitekt och ansvarig för Träpriset hos organisationen Svenskt Trä, i ett pressmeddelande.

  Arkitektur i trä

  Träpriset är en av Sveriges största arkitekttävlingar och delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i. Även 2008 fanns lantbruksbyggnader bland de nominerade, Flyinge Kungsgård och Löhammar Ladugård i Östhammar.

  Vinnaren 2020 presenteras på Träprisgalan på Berns i Stockholm den 19 mars nästa år och blir den trettonde träpristagaren sedan 1967. Träpriset delas ut av Svenskt Trä som arbetar för att bredda marknaden för trä och öka värdet på träprodukter.

   Qvillestaden i Göteborg omfattar 92 bostäder där mycket fokus har lagts på att bygga hållbart och miljövänligt. Hela projektet är Svanen-certifierat.
  Qvillestaden i Göteborg omfattar 92 bostäder där mycket fokus har lagts på att bygga hållbart och miljövänligt. Hela projektet är Svanen-certifierat. FOTO: Svenskt Trä/Åke E:son Lindman
   Kajakhuset i Sörmlands skärgård har en fasad av sex tallar som växt och ramsågats på platsen.
  Kajakhuset i Sörmlands skärgård har en fasad av sex tallar som växt och ramsågats på platsen. FOTO: Svenskt Trä/Åke E:son Lindman

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen