Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 maj 2012

  Nej till vindkraft i FSC-skog

  Internationella FSC står fast vid sin syn på svensk vindkraft i skogen - det är i princip förbjudet. Men fortfarande finns flera obesvarade frågor och frågan är vad det innebär för svensk vindkraft framöver.

  Efter en remissomgång har FSC klargjort sin ståndpunkt när det gäller etableringar av vindkraft i skog som är certifierad av FSC.

  – Vi har fått ett inriktningsbeslut, men det finns fortfarande ett antal detaljfrågor där ytterligare klargöranden

  behövs, konstaterar Tomas Ekström, ordförande i Svenska FSC i ett pressmeddelande.

  Förändrad markanvändning

  FSC menar att etableringar av vindkraft innebär en förändrad markanvändning, vilket innebär att de krav organisationen kräver vid markomvandling uppfylls.

  Bland annat betyder det att markomvandlingen bara får beröra en mindre del av skogsbruksenheten och får inte påverka områden med höga bevarandevärden.

  Dessutom behövs det starkt stöd från intressenter på lokalplanet för att markomvandlingen ska godtas.

  Avskilja

  Uppfylls inte villkoren finns möjligheten att avskilja en del från skogsbruksenheten, vilket i så fall görs enligt FSC:s policy för avskiljning.

  Svenska FSC saknar fortfarande svar på hur internationella FSC ser på beslut om vindkraftsetablering som fattades före juni 2010. Den svenska skogsbruksstandard som gällde då saknade nämligen regler om markomvandling.

  Ungefär 11 miljoner hektar skogsmark i Sverige är FSC-certifierad, vilket motsvarar ungefär halva den produktiva skogsarealen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen