Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 september 2014

  Nej till vargjakt i Dalarevir

  En hund har dödats och en skadats. Trots det säger länsstyrelsen i Dalarna nej till skyddsjakt på varg i Gimmenreviret väster om Falun.

  Skadorna är visserligen allvarliga för de drabbade, men inte tillräckligt för att det ska anses motiverat med jakt, lyder myndighetens resonemang.

  Fruktar nya angrepp

  Bakom ansökan står en jägare vars hund skadades av vid ett vargangrepp under en harjakt den 12 september.

  Mannen uppger i ansökan att han är rädd för fler angrepp och att det är omöjligt att vidta förebyggande åtgärdermot den här typen av attacker. Han tycker inte heller att det finns några realistiska alternativ till skyddsjakt.

  Dessutom dödades en annan hund kort tid efter det första angreppet. Händelsen inträffade bara någon mil bort.

  Inte hugget i sten

  Länsstyrelsen i Dalarna tycker inte att skadorna är av sådana karaktär att skyddsjakt ska beviljas, men påpekar samtidigt att behovet prövas löpande.

  "Trots detta avslag kan därför frågan om skyddsjakt åter tas upp av länsstyrelsen eller av den som anser sig löpa risk att drabbas av skada", skriver myndigheten i sitt beslut.

  I Gimmenreviret har vargar funnits sedan vintern 2008-2009. Föryngring konstaterades 2010 och 2011. Sannolikt föddes valpar även 2012 och 2014, enligt länsstyrelsen.

  Till toppen