Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 september 2019

  Nej till kraftledning i Småland

  Det blev nobben på Svenska Kraftnäts tillståndsansökan för att få bygga en 20 mil lång luftledning på sträckan Ekhyddan-Nybro-Hemsjö.

   Energimarknadsinspektionen säger nej till ny elledning mellan Ekhyddan och Hemsjö. Arkivbild.
  Energimarknadsinspektionen säger nej till ny elledning mellan Ekhyddan och Hemsjö. Arkivbild. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

  Energimarknadsinspektionen (EI) säger nej med motiveringen att den aktuella sträckan ”inte uppfyller kraven på lämplig lokalisering med bästa möjliga teknik”.

  Ett stort antal fastighetsägare och samtliga berörda kommuner, Emmaboda, Karlshamn, Nybro, Olofström, Oskarshamn, Mönsterås, Högsby, Ronneby och Tingsryd, har motsatt sig ledningens dragning, enligt EI.

  ATL har vid flera tillfällen skrivit om markägarnas strid mot Svenska Kraftnät i det aktuella fallet. Markägarna ståndpunkt har främst varit att ersättningen för intrånget är för låg.

  – Självklart behövs el till industrierna och många andra verksamheter, men statens tillvägagångssätt för att göra intrång, och ta vår mark, är omodern och odemokratisk. Lagen vi utsätts för är tvingande, sa skogsbrukaren Karl-Johan Axelsson till ATL i mars och fortsatte:

  – Oavsett vilka skogsägare som får ledningen på sin mark, så ska de få skälig ersättning. Inga andra företagare skulle acceptera något annat.

  Enligt Svenska Kraftnät är kraftledningen mellan Ekhyddan och Hemsjö en nödvändighet, i och med den Nordbalt-ledning till havs mellan Sverige och Litauen som färdigställdes 2016.

  – Vi förstår att det finns stora invändningar från markägare, men vi menar att kraftledningen kommer att stärka regionen genom en tryggad elförsörjning, har Olof Klingvall vid Svenska Kraftnät tidigare sagt till ATL.

  Kraftledningen Ekhyddan–Hemsjö

  I framtiden väntas en ökning av eltransporterna genom sydöstra Sverige. Det beror bland annat på den EU-stöttade förbindelsen Nordbalt, mellan Nybro i Sverige och Klaipeda i Litauen, som togs i drift år 2016. För att klara framtida belastningar, i båda riktningarna över Östersjön, behöver stamnätet kring Nybro förstärkas, anser Svenska Kraftnät. Enligt bolaget finns ännu markburen lösning som är tillräckligt utvecklad rent tekniskt för att kunna klara eltransporterna på en så lång sträcka.

  Källa: Svenska Kraftnät

  Relaterade artiklar

  Till toppen