Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 januari

  Negativa effekter uteblev

  Inom skogsnäringen har påverkan från pandemin varit liten, och för efterfrågan på trävaror till och med inneburit ett uppsving.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ulf Aronsson

  ATL har ställt frågor om effekterna av coronapandemin till ett antal företagare inom de gröna näringarna. I dag svarar företrädare för skogsindustrin.

  1. Hur har pandemin påverkat ert företag?

  2. Vilka lärdomar har ni kunnat dra av utmaningarna pandemin fört med sig?

  3. Tror du att corona kommer att skapa förändringar i ert sätt att jobba på lång sikt, när pandemin är över?

  Magnus Thor, vd Magnus Thor AB, plantering och skogsvård.

   Magnus Thor.
  Magnus Thor. FOTO: Magnus Thor AB

  1 – Inte alls egentligen. Möjligen har vi fått lite mer jobb på grund av att andra inte kunnat få hit sin personal till Sverige. Mycket av vår personal kommer från Rumänien, och vår sköra livlina har varit att det hela tiden funnits en flyglinje mellan Bukarest och Skavsta. Bara de hade ett anställningskontrakt att visa upp på flygplatsen så gick det bra.

  2 – Inga. Men om vi haft personal från länder utanför EU så hade det varit värre.

  3 – Nej, det blir nog inga större ändringar. Vi brukar åka ned till Rumänien under vintern för att träffa personalen och sätta ihop grupper, det kan vi inte göra nu så det blir en utmaning. Annars kommer vi jobba på som tidigare, torkan 2018 slog hårdare för vår del än pandemin har gjort.

  Marie Bergstrand, Brattbyns sågverk, Umeå.

   Marie Bergstrand.
  Marie Bergstrand. FOTO: Brattby Sågverk

  1 – Ur pandemisynpunkt har vi klarat det bra. I våras trodde vi på en stark marknad på grund av att många skulle vara hemma och bygga. Och så har det blivit, men det har också fortsatt förvånande bra hela hösten med en allt starkare marknad.

  2 – Ja, det ska väl vara att en kraftig uppgång ofta följs av en kraftig nedgång, det kan man ju vara lite orolig för framöver.

  3 Att man jobbar mer elektroniskt. Visst ser man fram emot mer fysiska möten, men vi har haft mycket online-möten och det har funkat bra. Även för råvaruanskaffning skulle man kunna tänka sig webblösningar, men det är inget vi har jobbat med.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen