Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 oktober

  Nedförsbacke för nykomling på börsen

  Specialpapperstillverkaren Nordic Papers nyintroduktion på börsen blev övertecknad. Men under den första veckans handel sjönk kursen med en tiondel.

   Nordic Papers massabruk i Bäckhammar har en kapacitet på 230 000 ton massa per år och de två pappersmaskinerna kan producera 160 000 ton kraftpapper.
  Nordic Papers massabruk i Bäckhammar har en kapacitet på 230 000 ton massa per år och de två pappersmaskinerna kan producera 160 000 ton kraftpapper. FOTO: Nordic Paper

  Priset för Nordic Papers aktie fastställdes till 43 kronor vid introduktionen på Stockholmsbörsen den 22 oktober, i nedre delen av det angivna intervallet på 40-52 kronor per aktie. Det innebär en värdering på knappt 2,9 miljarder kronor för den nischade tillverkaren av kraftpapper och fettåligt papper.

  Enligt ett pressmeddelande var intresset för emissionen mycket stort, både bland institutionella investerare i Sverige och internationellt, samt bland allmänheten i Sverige.

  5 000 nya ägare

   ”Vi ska förvalta deras förtroende väl”, lovar Anita Sjölander, vd Nordic Paper, de 5 000 nyblivna aktieägarna i företaget.
  ”Vi ska förvalta deras förtroende väl”, lovar Anita Sjölander, vd Nordic Paper, de 5 000 nyblivna aktieägarna i företaget. FOTO: Nordic Paper

  ”Jag är stolt och glad över det stora intresse både svenska och utländska investerare har visat för vårt bolag och den strategi vi stakat ut. Vi ska förvalta deras förtroende väl. Tillsammans med våra över 5 000 nya aktieägare ska vi fortsätta att utveckla Nordic Paper och offensivt ta tillvara de möjligheter som det ökade intresset för våra hållbara produkter skapar”, kommenterade vd Anita Sjölander.

  Under de första dagarnas handel sjönk dock kursen till runt 40 kronor för att den 28 oktober, då Nordic Paper presenterade resultatet för tredje kvartalet, gå ned ytterligare till mellan 38 och 39 kronor.

  Rött i rapporten

   I Åmotfors finns produktionskapacitet på 56 000 ton kraftpapper.
  I Åmotfors finns produktionskapacitet på 56 000 ton kraftpapper. FOTO: Nordic Paper

  Kvartalsrapporten visade ett rörelseresultat för tredje kvartalet på minus 40 miljoner kronor och en minskad omsättning med 19 procent. Företaget rapporterar en dämpad efterfrågan på fettåligt papper och en god efterfrågan på kraftpapper, men väsentligt lägre priser jämfört med tredje kvartalet i fjol. För årets första åtta månader har Nordic Papers omsättning sjunkit med 10 procent och rörelseresultatet halverats jämfört med i fjol.

   Vid bruket i Säffle finns kapacitet för 50 000 ton massa och lika mycket fettåligt papper.
  Vid bruket i Säffle finns kapacitet för 50 000 ton massa och lika mycket fettåligt papper. FOTO: Nordic Paper
   Nordic Papers bruk i norska Greåker kan producera 42 000 ton fettåligt papper per år.
  Nordic Papers bruk i norska Greåker kan producera 42 000 ton fettåligt papper per år. FOTO: Nordic Paper

  Nordic Paper

  Huvudägare: Kinesiska Shanying International Holding

  Bruk: Bäckhammar, Åmotfors, Säffle och Greåker, Norge.

  Omsättning 2019: 3,2 miljarder kronor

  Rörelseresultat 2019: 530 miljoner kronor

  Rörelsemarginal 2019: 16,4 procent

  Försäljning 2019: 272 000 ton

  Antal anställda: Cirka 620

  Relaterade artiklar

  Till toppen