Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 januari

  Nedåt för avverkningsanmälningarna 2020

  För landet som helhet minskade avverkningsanmälningarna svagt under fjolåret. Förutom i fjällnära skog.

   Trots en stark slutspurt under december minskade den avverkningsanmälda arealen under 2020 med 2 procent.
  Trots en stark slutspurt under december minskade den avverkningsanmälda arealen under 2020 med 2 procent. FOTO: Ulf Aronsson

  Under 2020 anmäldes 267 360 hektar skog för avverkning, enligt preliminära siffror från Skogsstyrelsen. Det innebär en minskning med 2 procent jämfört med 2019.

  Men i fjällnära skog var trenden den motsatta. Där avverkningsanmäldes 14 321 hektar, fem gånger så mycket som 2019. Bakom ökningen ligger fjolårets avgörande i de så kallade fjällnäramålen, rättsfall där det slogs fast att staten är skyldig att betala ersättning till markägarna om de inte beviljas avverkningstillstånd i fjällnära skog.

  Stark slutspurt

  Även om avverkningsanmälningarna gick ned sett till hela året i fjol så slutade 2020 med en stark uppgång under december. Då ökade den anmälda arealen med 33 procent jämfört med samma månad 2019. Störst var ökningarna under december i Södra Norrland, upp 83 procent, och Götaland, upp 44 procent. Även i Svealand ökade anmäld areal under december med 16 procent samtidigt som de minskade med 7 procent i Norra Norrland.

  Slutliga siffror för avverkningsanmälningar under 2020 publiceras av Skogsstyrelsen den 23 februari.

  LÄS MER: Fortsatt stort intresse att avverka i fjällnära skogar

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen