Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 april 2018

  Kvinnligt skogsnätverk firar 20 år

  Margareta Åkerström gick med i nätverket för kvinnliga skogsägare för fyra år sedan.

  – Det har underlättat min start som företagare, säger Margareta Åkerström.

   Fler kvinnor har tagit plats i de stora skogsbolagens styrelserum, likväl som i skogsbranschen om yrkesverksamma skogsägare.
  Bild 1/2 Fler kvinnor har tagit plats i de stora skogsbolagens styrelserum, likväl som i skogsbranschen om yrkesverksamma skogsägare. FOTO: Rolf Segerstedt
   Margareta Åkerström äger en gård med 153 hektar skog, i Skärkind utanför Norrköping. Nätverket för kvinnliga skogsägare har betytt mycket.
  Bild 2/2 Margareta Åkerström äger en gård med 153 hektar skog, i Skärkind utanför Norrköping. Nätverket för kvinnliga skogsägare har betytt mycket. FOTO: Privat

  Margareta Åkerström är ensam ägare till en gård med 153 hektar skog, i Skärkind utanför Norrköping. När hon ärvde den för drygt sex år sedan hade hon inga tidigare erfarenheter av skogsbruk.

  – I början var jag osäker om jag skulle ro det här i land. Jag har skaffat mig kunskaper efter hand, säger Margareta Åkerström till ATL.

  Först gick hon Linnéuniversitetets utbildning i Växjö i hållbart familjeskogsbruk. Hon har också haft stor nytta av att hon tog övertog ett medlemskap i Södra när hon ärvde gården.

  Margareta Åkerström är även medlem i Östgötastammen inom det nationella nätverket Spillkråkan, för kvinnliga skogsägare.

  – Som nybliven skogsägare kunde jag känna mig osäker på manligt dominerade sammankomster. Jag tyckte att alla andra var jätteduktiga.

  Föreningen Spillkråkans 400 medlemmar äger skog i alla delar av Sverige. I april 2018 har det gått 20 år sedan föreningen bildades. I början lade medlemmarna mycket kraft på att öka den kvinnliga representationen i skogsbolagen.

  Fler kvinnor i bolagens styrelserum

  – Mycket har hänt sedan dess, även om vi har långt kvar till jämställdhet inom skogsbruket. Fler kvinnor har tagit plats i de stora skogsbolagens styrelserum, säger Kerstin Dafnäs, ordförande för Spillkråkan, till ATL.

  – I dag fokuserar vi på att ge stöd till varandra för att kunna bedriva ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara skogsbruk.

  Spillkråkan arrangerar grund- och fortsättningskurser i skogsbruk på flera platser i Sverige. Förra året hölls körkortskurser för motorsåg och röjsåg, med kvinnliga utbildningsledare. Verksamheten finansieras med medlemsavgifter och statligt stöd från jämställdhetsmyndigheten. Föreningen håller också på att bygga upp ett samarbete med kvinnliga skogsägare i Norge och på Island.

  Margareta Åkerström värdesätter det breda utbudet av aktiviteter. Även om hennes skogsägande är inriktat på virkesproduktion med naturhänsyn, uppskattar Margareta att möta ”spillkråkor” med fokus på exempelvis rekreation eller turism.

  – Det är häftigt att träffa kvinnor som äger skog av olika anledningar, men som vill dela med sig både av bra och dåliga erfarenheter, avslutar Margareta Åkerström.

  Nätverk för kvinnliga skogsägare 

  38 procent av skogsägarna i Sverige är kvinnor. 

  Det nationella kvinnonätverket Spillpråkan har sju olika lokalföreningar, som kallas stammar, i Skåne, Kronobergs län, Östergötland, Örebro, Stockholm och Mälardalen, Dalarna samt Västerbotten. 

  Förutom Spillkråkan finns flera andra nätverk för kvinnliga skogsägare, bland annat Skogskvinnor i Värmland (cirka 100 medlemmar), Dryaderna i Halland (105 medlemmar), Skogskällingarna på Gotland (30-35 medlemmar), Grenverket i Blekinge (cirka 115 medlemmar), Skogskvinns i Småland (328 medlemmar i dess Facebookgrupp), Nätverket Qvist i Dalsland och Norra Bohuslän (21 medlemmar)

  LÄS OCKSÅ: LRF tar vid efter meetoo-uppropetLÄS OCKSÅ: Skogsvägen in i politikernas hjärtanLÄS OCKSÅ: Fler kvinnor vill äga skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen