Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 november 2018

  Närmare 90 000 hektar nedbrunnet i Kalifornien - 44 döda

  Nu har uppåt 90 000 hektar eldhärjats i Kalifornien sedan två skogsbränder bröt ut i delstaten förra veckan. 44 personer har avlidit – och en kvarts miljon tvingats fly från sin hem. Otaliga hästar och andra djur har också tvångsevakuerats – men många har dödats i bränderna.

  Skogsbränderna i Kalifornien hade på tisdagen skördat totalt 44 liv. Det är därmed de dödligaste i delstatens historia – och de mest förödande i USA sedan 90-talet.

  Flera hundra människor saknas fortfarande, rapporterar ABC News. Och totalt har över 250 000 människor tvingats fly från sina hem.

  Mer än 86 800 hektar mark har hittills eldhärjats i norra och södra Kalifornien. Under skogsbränderna i somras brann drygt 20 000 hektar skogsmark. Hårdast drabbades Dalarna, Gävleborg och Jämtland, där brann det 17 300 hektar skog upp. I den stora skogsbranden i Västmanland 2014 brann 14 000 hektar.

  Totalt över 7 100 hem och andra byggnad har förstörts hittills i delstaten. Och ytterligare uppåt 60 000 byggnader hotas fortfarande av branden, enligt TT.

  Över 8 000 brandmän kämpar just nu mot bränderna, enligt amerikanska medier. Många är tillresta från andra delstater.

   Camp fire som ödelagt staden Paradise är nu en dödligaste i Kaliforniens historia. Totalt har 44 människor dött i bränderna som härjar i delstaten. Flera hundra saknas.
  Camp fire som ödelagt staden Paradise är nu en dödligaste i Kaliforniens historia. Totalt har 44 människor dött i bränderna som härjar i delstaten. Flera hundra saknas. FOTO: Jorge Villalba

  Dålig skogsskötsel, enligt Trump

  President Trump twittrade på lördagen – två dagar efter det första brandutbrottet den 8 november – att bränderna beror på dålig skogsskötsel. Han fick dock snabbt mothugg från brandmän, skogsarbetare och Hollywood-kändisar, enligt ABC.

  En talesperson för Kaliforniens brandmän kallade Trumps påstående för ”farligt fel” och betonade att 60 procent av delstatens skogar sköts på federal nivå. Trots det twittrade presidenten återigen dagen efter att man med bättre skogsvård kan ”stoppa förödelsen som konstant pågår i Kalifornien”.

  Evakuerade 25 hästar

  Frida Riebel, 30, bor på en ranch i Hidden Valley norr om Los Angeles som i helgen var omringat av eld. Hon tvingades evakuera alla sina 25 hästar – i sista minuten, skriver Aftonbladet.

  – Men många kompisars hästar är döda och många har förlorat sina hem, det är tungt och man är rädd, det är svårt att sova. Vi är glada att våra djur lever och att vi lever, säger hon till tidningen.

   Enligt amerikanska medier kämpar över åttatusen brandmän mot bränderna, som väntas ta tre veckor att släcka. Bränderna väntas ta tre veckor att släcka.
  Enligt amerikanska medier kämpar över åttatusen brandmän mot bränderna, som väntas ta tre veckor att släcka. Bränderna väntas ta tre veckor att släcka. FOTO: JPhilipson

  Nu har hennes hästar ingenstans att ta vägen.

  – De står på två olika ställen så vi får åka emellan och mata och mocka och volontärer kommer med kaffe och mat. Men vi hoppas att vi har ett hem att ta hem dem till, annars vet vi inte var vi ska ta vägen.

  Efterlyser frivilliga

  De senaste dagarna har det, runtom i Kalifornien, öppnats olika evakueringscenter för djur, rapporterar TT med hänvisning till lokala amerikanska medier.

  Djurskyddsmyndigheten i Los Angeles efterlyste i helgen också, via sociala medier, frivilliga som tillfälligt kan ta hand om upphittade och inlämnade djur. Det rör sig om allt från husdjur till hästar, kaniner och alpackor som är i nöd. Många har placerats i populära badorden Zuma Beach i exklusiva Malibu strax norr om Los Angeles.

  13 döda

  I norra delstaten i och i närheten av småstaden Paradise påträffades, på måndagen, 13 avlidna personer i utbrända bilar och bostäder. På måndagen saknades fortfarande över 200 personer i staden och myndigheter tror att dödstalen kan stiga.

   Fler skogsbränder i Kalifornien väntas med klimatförändringarna, menar meteorologen Jannicke Geitskaret.
  Fler skogsbränder i Kalifornien väntas med klimatförändringarna, menar meteorologen Jannicke Geitskaret. FOTO: AartiKalyani

  Skogsbranden i norra delen, ”Camp fire”, hade på måndagen eldhärjat uppåt 47 000 hektar mark. Och bara 30 procent av branden var under kontroll, enligt New York Times.

  38 000 hektar nedbrunnet

  Skogsbranden i söder, ”Woolsey fire”, har hittills skördat två dödsoffer i kändistäta Malibu i norra Los Angeles.

  Sångerskan Miley Cyrus och Neil Young är några stjärnor som fått sina hus förstörda, enligt Variety. Hittills har ”Woolsey” eldhärjat 38 000 hektar – och bara 30 procent av branden var under kontroll på måndagen, enligt New York Times.

  Eldinferno vid motorväg

  I ett närliggande område har även ytterligare en brand blossat upp vid namn ”Hill fire” och som brunnit på över 1 800 hektar. Den ska dock nu till 85 procent vara under kontroll. Delvis intill en hårt trafikerad motorväg fick ännu en brand snabbt spridning, men den kunde snabbt kontrolleras.

  Kraftig vind

  Det har hela tiden blåst kraftigt i de eldhärjade områdena och enligt tisdagens väderprognos kan bränderna förvärras av kraftiga så kallade Santa Ana-vindar som är frekventa under november.

  Klimatförändringar ligger bakom

  Meteorologen Jannicke Geitskaret säger till SVT att Kalifornien att nio av tio av de största skogsbränderna i delstaten har inträffat efter millennieskiftet. De väntas blir fler och mer förödande i framtiden till följd av klimatförändringarna.

  År 2100 beräknas den genomsnittliga eldhärjade ytan vid Kalifornienbränder ha ökat med hela 77 procent, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen