Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 maj

  Närhet till köpare avgörande för skogsinvesteringen

  Halland ett av de bästa länen för skogsinvesteringar, enligt Svefas Skogsfastighetsindex.

  FOTO: Ekaterina Kondratova

  I morgon släpper Svefa sin årliga rapport om utvecklingen på marknaden för skogsfastigheter under fjolåret, men ATL har tittat på den redan nu. Som ATL tidigare rapporterat innebar 2019 en inbromsning av den tidigare snabba prisökningen på skogsfastigheter. Men utvecklingen skiljer sig åt i olika delar av landet, och det återspeglas bland annat i rapportens Skogsfastighetsindex.

  – Indexet är tänkt att visa var det är bäst att köpa skog som en ren investering. Att du köper skogen, äger den i tio år och sen vill ha så bra betalt som möjligt vid en försäljning, förklarar Paul Nord, affärsområdeschef Skog och Lantbruk på Svefa.

  Nära till köpare

  Indexet baseras på tio olika parametrar och tar utöver produktionsförmåga också hänsyn till utvecklingen av fastighetspriser, ekonomi och befolkning regionalt.

  – Om du ska kunna sälja skogen om tio år är det viktigt att det finns folk som bor, verkar och är aktiva i regionen, säger Paul Nord.

  Det slår också igenom i indexet, där storstadsregionerna ligger i topp.

  – Det är dyrt med skog i Stockholm i dag, men vi tror att det kommer vara ännu dyrare om tio år, kommenterar Paul Nord.

  Men som en katt bland hermelinerna har Halland smugit sig in på fjärde plats, och betecknas av Svefa som ”årets mest positiva utropstecken”.

  – Stark ekonomi och marknad behöver inte ligga i det län där skogen finns. Halland har Göteborg i norr och Helsingborg och Malmö i söder, det är många som har nära till Halland. Produktionsförmågan i skogen är hög och industrin väl utbyggd med Södras bruk och flera sågverk. Det är en strategiskt placerad tillväxtregion.

  Lägre pris i Uppsala

  Uppsala var ett av få län som hade en negativ utveckling av fastighetspriserna under fjolåret men hamnar ändå på tredje plats i indexet.

  – Vi tror att det är en tillfällig prissvacka, Uppsala är en tillväxtregion som borde utvecklas bättre på sikt.

  Ett län som halkar ned i indexet är Blekinge, som går från en 17:e plats i fjol till en 19:e i år.

  – Befolkningsutvecklingen ligger still, och det finns inga större befolkningscentra i Blekinge. Det ligger lite på sin kant, säger Paul Nord.

  Svefas Skogsfastighetsindex

  Stockholm 65

  Västra Götaland 57

  Uppsala 56

  Halland 54

  Skåne 51

  Södermanland 49

  Jönköping 49

  Västmanland 48

  Östergötland 47

  Kronoberg 44

  Västerbotten 41

  Örebro 40

  Jämtland 39

  Värmland 39

  Kalmar 37

  Västernorrland 36

  Dalarna 35

  Norrbotten 34

  Gävleborg 32

  Blekinge 32

  Gotland 28

  Källa: Svefa

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen