Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 april 2018

  Det våras i skogen efter vintern

  Järbo/Ockelbo.

  Avverkningsviljan börjar ta fart bland Mellanskogs skogsägare efter den senaste prishöjningen i april. Men i det nordligaste området är snön fortfarande så djup att inte går att ta sig ut överallt.

  Snart börjar tjälen släppa, men än så länge ligger ett tjockt snötäcke kvar i skogarna i gränsen mellan Järbo och Ockelbo. Vintern i Gästrikland har varit så rik på snö att den drygt 70-årige skogsägaren Hans Bergkvist har fått rycka ut och jobba extra med skotaren.

   Mycket snö i vinter har gjort att marken har burit bättre än i fjol. Men nu stundar tjällossningen.
  Mycket snö i vinter har gjort att marken har burit bättre än i fjol. Men nu stundar tjällossningen.

  När de stora skogsentreprenörernas tunga skotare inte har kunnat ta sig fram genom snön har han kunnat hämta virke i känsliga naturområden.

  – Det har varit en besvärlig vinter, det myckna snöandet har gjort man har fått avbryta avverkningar och virke har hamnat under snö. Men just här är det nytt avverkningsområde och då är det positivt med snön, säger Hans Bergkvist vid sin skotare i avverkningsområdet där det gallras just nu.

   I april höjde Mellanskog priserna för andra gången i år.
  I april höjde Mellanskog priserna för andra gången i år. FOTO: Cecilia Persson

  På sina håll har det varit över en meter snö. Men snösmältningen börjar ta fart, även om den hårt packade snön gör sitt bästa för att stå emot.

  – Det har varit lite väl mycket snö på sina håll som har hindrat maskinerna att komma fram, men snön har också gett en bra bärighet i markerna. Det har varit lättare för skogsmaskinerna att köra på marker med dålig bärighet den här vintern, säger Ove Söderkvist, produktionsledare på Mellanskog i Gästrikland.

  Prishöjning mot rekordnivåer

  I början av april aviserade Mellanskog en prishöjning på timmer och massaved. De nya grundpriserna på barrmassaved blir 300 kronor och på granmassaved 315 kronor. Det är den andra prishöjningen inom ett år och man börjar närma sig 2011 års rekordnivåer.

  – Det är konjunkturen som är positiv nu och vi känner att vi vill gagna medlemmarna så att de får ännu bättre möjlighet att sköta sin skog, säger Ove Söderkvist.

   Lars Bergkvist kör skotare och har fått hjälpa till under vintern för att ta sig fram i känsliga områden där större skotare inte har tagit sig fram.
  Lars Bergkvist kör skotare och har fått hjälpa till under vintern för att ta sig fram i känsliga områden där större skotare inte har tagit sig fram. FOTO: Cecilia Persson

  Prishöjningen har börjat ge effekt. Fler vill avverka och många skogsägare i Mellanskogs nordliga område har hört av sig till inspektorer för att gemensamt titta på avverkningsmogen skog. Men fortfarande är snötäcket så djupt att många får vänta några veckor till för att det ska bli av. Under tiden går skördarlagen för fullt, innan tjällossningen sätter arbetet på paus en tid.

  – Det har varit väldigt mycket snö, så det är klart att man börjar fundera på hur stor vårfloden blir i år, säger Ulf Elg som kör skördare på uppdrag av Mellanskog.

  Påfrestning på vägarna

  Hans Bergkvist ser tillbaka på vintern med blandade känslor. I höstas förstagallrades ett 50 hektar stort område och när de stora snömängderna kom blev han orolig för toppbrott, men skogen ser ut att ha klarat sig utan större skador.

   Med en stark konjunktur och hög efterfråga på svenska träprodukter
  Med en stark konjunktur och hög efterfråga på svenska träprodukter FOTO: Cecilia Persson

  Men annat virke har blivit liggande under snömassorna ute i skogen. Nu inför våren befarar han att vägarna ska ta rejält stryk av tjällossningen. Men som en del av skogsbruksplanen ska dikena grävas om senare under hösten. Då ska också mer av skogen avverkas. Naturligtvis gläds Hans Bergkvist åt de högre priserna och ser fram emot att hjälpa till med skotaren även till hösten.

  – För det första tycker jag att det är roligt. Sen är det väldigt bra att köra i sin egen skog och se hur det ser ut och hur det blir. Det ser jag som mycket positivt, säger Hans Bergkvist.

   Skördarföraren Ulf Elg putsar rutorna den gnistrande starka vårsolen i samband med gallringen i Järbo.
  Skördarföraren Ulf Elg putsar rutorna den gnistrande starka vårsolen i samband med gallringen i Järbo. FOTO: Cecilia Persson

  LÄS OCKSÅ: SLU digitaliserar skogsdata LÄS OCKSÅ: Ökad konkurrens mellan huggtillverkareLÄS OCKSÅ: Mellanskog höjer priserna

  Till toppen