Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 maj

  MSB: Beredskapen för skogsbränder är bättre i år

  Sverige är bättre förberett att hantera bränder i skog och mark i år än tidigare. Det var budskapet från inrikesminister Mikael Damberg (S) och MSB:s generaldirektör Dan Eliasson i samband med fredagens krishanteringsråd.

   MSB:s generaldirektör Dan Eliasson under en pressbriefing efter mötet i krishanteringsrådet om den pågående coronapandemin samt hur beredskapen ser ut inför sommaren.
  MSB:s generaldirektör Dan Eliasson under en pressbriefing efter mötet i krishanteringsrådet om den pågående coronapandemin samt hur beredskapen ser ut inför sommaren. FOTO: Fredrik Persson/TT

  Coronapandemin utgör en stor påfrestning på det svenska samhällets resurser. Men paradoxalt nog har den också inneburit att beredskapen stärkts på många håll på senare tid – åtminstone enligt Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

  – Vi har nog aldrig tidigare tvingats göra en så omfattande genomgång av vilka sårbarheter och risker som kan påverka samhällsviktig verksamhet i Sverige. Det har varit skarpt läge under lång tid nu, sa han i samband med en pressträff efter att krishanteringsrådet sammanträtt på fredagseftermiddagen.

  Ett av de områden som lyftes fram var beredskapen vid skogsbränder. Enligt Dan Eliasson har den förstärkts, bland annat med hjälp av fler skogsbrandsdepåer och utökad tillgång till pumpar, slangar och fyrhjulingar. Sex helikoptrar är från och med nu i beredskap och i månadsskiftet maj/juni ska två nya vattenskopande flygplan, till stor del finansierade av EU, vara på plats.

  Läs mer: MSB köper två brandflygplanLäs också: Fler lantbrukare ska bekämpa skogsbränder

  – Vi går in i sommaren med goda förhoppningar, säger Dan Eliasson.

  Så sent som förra året presenterades en utredning som påvisade stora brister i bekämpningen av skogsbränder runtom i Sverige. För sent insatta insatser, dålig samordning och bristande utbildning var några av de områden som pekades ut.

   Från vänster MSB:s generaldirektör Dan Eliasson, Försvarsmaktens brigadgeneral Lena Persson, inrikesminister Mikael Damberg, rikspolischef Anders Thornberg och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell under samma pressbriefing.
  Från vänster MSB:s generaldirektör Dan Eliasson, Försvarsmaktens brigadgeneral Lena Persson, inrikesminister Mikael Damberg, rikspolischef Anders Thornberg och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell under samma pressbriefing. FOTO: Fredrik Persson/TT
   Arkivbild från skogsbrand vid Tidningshyttan nära Motala, 24 april 2019.
  Arkivbild från skogsbrand vid Tidningshyttan nära Motala, 24 april 2019. FOTO: EXPRESSEN/TT

  Läs mer: Många brister i bekämpningen av skogsbränderLäs också: Vässad brandberedskap kritiseras för brister

  ATL TV: Följ med Räddningstjänsten under branden i Ljusdal i juli 2018:

  Relaterade artiklar

  Till toppen