Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 mars

  Mossiga däck ger bättre luft

  Vid bilmässan i Genève visade Goodyear upp ett konceptdäck som förbättrar luftkvaliteten med hjälp av levande mossa. Fukt och vatten från vägbanan omvandlas tillsammans med koldioxid genom fotosyntesen till utsläpp av syre.

  Konceptet, som kallas Oxygene, är ett däck med en öppen struktur i slitbanan. Genom den kommer fukt och vatten från vägbanan in och cirkuleras i däcket som på sidoväggarna är klätt med levande mossa. Mossan tar upp fukten tillsammans med koldioxid från atmosfären och släpper sedan genom fotosyntesen ut syre tillbaka till luften.

   En genomsläpplig konstruktion leder in fukt och vatten genom däcket till mossan i sidoväggen. Genom fotosyntesen omvandlar mossan vattnet och koldioxid från luften till utsläpp av syre.
  En genomsläpplig konstruktion leder in fukt och vatten genom däcket till mossan i sidoväggen. Genom fotosyntesen omvandlar mossan vattnet och koldioxid från luften till utsläpp av syre. FOTO: Goodyear

  När, eller om, det nya däcket sätts i produktion meddelar inte Goodyear, men skriver i ett pressmeddelande att:

  ”I likhet med de konceptdesigner Goodyear har presenterat tidigare i Genève ska Oxygene utmana vårt tänkesätt och hjälpa till att driva debatten om smart, säker och hållbar framtida mobilitet.”

  Men Goodyear är inte ensamma om att utveckla produkter av markvegetation. Redan 2014 startades företaget Nordgröna i Lund som tillverkar ljudabsorbenter av renlav, ofta felaktigt kallad vitmossa. Laven handplockas och konserveras för att bli brandsäker och skötselfri. Samtidigt som de effektivt dämpar störande ljud renar absorbenterna luften genom att samla upp partiklar.

   Ljudabsorbenterna av renlav finns i olika former och färger samt är konserverade och brandsäkra.
  Ljudabsorbenterna av renlav finns i olika former och färger samt är konserverade och brandsäkra. FOTO: Nordgröna

  LÄS MER: Ökande krav för vinterdäck på lastbilarLÄS ÄVEN: Nygammalt koncept sparar däckenLÄS OCKSÅ: Åtal för olovlig mossplockningPREMIUM: Brist på maskinförare till lantbruket

  Till toppen