Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 september 2019

  Monika Stridsman lämnar Jägareförbundets styrelse

  Jägareförbundets kampanj "Rädda älgen" har fått Monika Stridsman att lämna förbundets styrelse.

  "Jag har svårt att ställa mig bakom budskapet", säger hon.

   Kampanjen "Rädda älgen" får Monika Stridsman att lämna Jägareförbundets styrelse. Men hon blir kvar som medlem i förbundet.
  Kampanjen "Rädda älgen" får Monika Stridsman att lämna Jägareförbundets styrelse. Men hon blir kvar som medlem i förbundet. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Lagom till starten av älgjakten i norra Sverige drog Jägareförbundet häromveckan i gång sin nya kampanj ”Rädda älgen”. Med kampanjen vill Jägareförbundet uppmärksamma vad de upplever som ett flertal hot mot älgen i Sverige, som enligt Skogforsk har världens högsta älgtäthet.

  Jägareförbundet anser att älgen får skulden för hur människan brukar naturen, bland annat inom skogsbruket. En viktig orsak till de höga betesskador som uppmäts i älgbetesinventeringen, Äbin, är att det planteras för lite tall och att för tättslutna skogar ger dåligt med älgbete, anser Jägareförbundet.

  Hoppar av

  Men kampanjen är inget som Monika Stridsman, ledamot i Jägareförbundets styrelse, vill ställa upp på och i onsdags offentliggjordes att hon därför lämnar styrelsen.

  ”Min bild är att det inom skogsbruket pågår väldigt mycket på det här området. Projektet Mera tall, som jag var med om att dra igång, har drivits under en tioårsperiod och min bild är att skogsbruket tar den här frågan på stort allvar, och att det verkligen händer saker på området. Då blir det mycket svårt för mig att, som Jägareförbundet nu gör, ge bilden av att ”det händer ingenting”, säger hon till tidningen Svensk Jakt, och fortsätter:

  ”Det blir väldigt svårt för mig att ställa mig bakom det budskap som förbundet nu för ut i projektet Rädda älgen. Det skulle göra det svårt för mig att jobba vidare med skogsfrågor”.

  Skoglig bakgrund

  Monika Stridsman valdes in i Jägareförbundets styrelse 2016, vilket väckte en del debatt. Bland annat fanns kritik mot att hon under sin tid som ansvarig för jaktfrågor på Naturvårdsverket var med om att slopa jakt på ett antal arter, bland annat ekorre. Hon har också en tydligt skoglig bakgrund med en utbildning till jägmästare, och tjänster som chef för Domänverket, generaldirektör för Skogsstyrelsen samt först VD och sedan ordförande för Föreningen Skogen, men har även varit generalsekreterare för WWF Sverige.

  Relaterade artiklar

  Till toppen