Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 december 2018

  Moelven utvecklar landets smartaste sågverk

  Under de senaste två åren har träkoncernen Moelven Industrier utvecklat vad de kallar för landets smartaste sågverk. Nu har satsningen lett till två patentsökningar.

   Träkoncernen Moelven Industrier har under de senaste två åren arbetat med projektet "Det smarta digitala sågverket".
  Träkoncernen Moelven Industrier har under de senaste två åren arbetat med projektet "Det smarta digitala sågverket". FOTO: Mostphotos

  Det har gått nästan två år sedan träkoncernen Moelven Industrier och forskningsinstitutet Rise inledde arbetet med att digitalisera ett sågverk utanför Karlskoga.

  – Vi ville se hur långt det var möjligt att effektivisera ett sågverk, samtidigt som man håller nere energiförbrukningen och får ut så mycket värde som möjligt ur varje timmerstock, säger Peter Rockedahl, teknisk direktör för Moelven Industrier.

  Granskar med röntgen

  Rent konkret har man installerat en rad olika verktyg, bland annat en röntgenanläggning för att kunna granska varje stock innan den kapas. När den har sönderdelats och torkats kan de kvalitetsgranska virket med digital teknik. Samtidigt sker en återkoppling så att inmätningar av timmer korrigeras med utgångspunkt från det färdiga resultatet.

  Dessutom läser sensorer av flödet. Och all data länkas samman och utnyttjas för att optimera produktionen, bland annat varnar systemet i god tid innan tekniska problem uppstår.

  – Det gör att det bland annat går att upptäcka om en sågklinga håller på att förskjutas en eller två millimeter, vilket gör sågningen mindre exakt, säger Peter Rockedahl.

  Han säger att varje trästock en unik struktur, som ett fingeravtryck.

  – Det fingeravtrycket blir registrerat så snart stocken kommer in i anläggningen. När stocken gått igenom sortering, sågning och torkning, och kommer till justerverket skannas plankorna med laserteknik som känner igen vilken stock de kom från. Då kan vi se om vi fick optimalt resultat utifrån de egenskaper som stocken hade, säger Peter Rockedahl.

  Projektet går under beteckningen ”Det smarta digitala sågverket”.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen