Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 augusti 2017

  Moelven lägger ner svenskt sågverk

  Norskägda sågverkskoncernen Moelven vill lägga ner sitt sågverk i Norsälven i Värmland.

  FOTO: Tommy Hellström

  Sågverket Moelven Norsälven, ett par mil väster om Karlstad i Värmland, ska läggas ner. Anledningen är stora investeringsbehov i den relativt lilla anläggningen.

  Bolagets styrelseordförande, divisionschef Anders Lindh från Moelven Timber, säger att även med betydande investeringar är det förmodligen inte möjligt att få en framtidsinriktad och lönsam anläggning.

  ”Det är aldrig med ett lätt hjärta vi börjar överväga att lägga ned en verksamhet. Tyvärr har Moelven Norsälven idag en mycket låg teknisk status och kräver löpande stora underhållsåtgärder för att verksamheten ska hållas i gång”, säger Anders Lindh i ett pressmeddelande.

  44 anställda

  Moelven Norsälven producerar furuprodukter och kunderna finns i Europa, Nordafrika och Mellanöstern.

  Produktionen är 80 000 kubikmeter om året. Verksamheten har 44 anställda, och nu har MBL-förhandlingar med facket inletts.

  Moelvenkoncernens omsättning förra året var 10,3 miljarder norska kronor. Moelven Norsälven AB omsätter årligen knappt 200 miljoner svenska kronor.

  Under åren 2006 till 2015 hade Moelven Norsälven en rörelsemarginal på i genomsnitt 1,5 procent. Hittills i år har resultatutvecklingen hos bolaget varit relativt positiv.

  ”Men det måste ses i ljuset av att konjunkturcykeln för den svenska sågverksindustrin har varit den bästa på 10 år. Under femårsperioden 2012–2016 har bolaget gått med förlust”, säger Anders Lindh i pressmeddelandet.

  Ägs av flera skogsägarföreningar

  Moelven är en stor sågverksproducent i Sverige, och har anläggningar både i Sverige och i Norge. Det mesta av exporten sker från Moelvens svenska sågverk.

  Bolaget ägs av flera skogsägarföreningar i Norge, där Glommen Skog är den största föreningen. Det regionala energibolaget Eidsiva Vekst är också delägare, liksom Lantmännens norska motsvarighet Felleskjøpet Agri.

  Sommaren 2015 meddelade Moelven att sågverket i Nössemark i Dalsland skulle läggas ner. Anläggningen köptes senare under året av sågverkskoncernen Vida.

  LÄS MER: ”Acceptabelt” resultat för MoelvenLÄS MER: Moelven fusionerar sågverkLÄS MER: Vida köper Nössemark av Moelven

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen