Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 oktober 2019

  Moelven lägger ned i Eidsvold

  Moelven lägger ned gransågverket i norska Eidsvold.

  ”Kostnaderna vid anläggningen är för höga för att försvara fortsatt drift”, säger styrelseordförande Bjarne Hønningstad.

   "Detta är tråkig dag för våra medarbetare vid Moelven Eidsvold Værk, men också i Moelvens historia", säger Bjarne Hønningstad om nedläggningen av verksamheten som funnits sedan 1670.
  "Detta är tråkig dag för våra medarbetare vid Moelven Eidsvold Værk, men också i Moelvens historia", säger Bjarne Hønningstad om nedläggningen av verksamheten som funnits sedan 1670. FOTO: Moelven

  För en månad sedan meddelade sågverket Moelven Eidsvold att de skulle utvärdera en nedläggning. Och på måndagen kom alltså beskedet att Molevens äldsta sågverk, med produktion sedan 1670, nu läggs ned.

  ”Kostnaderna vid anläggningen är för höga för att försvara fortsatt drift. Vi kan producera samma produkter till en långt lägre kostnad vid andra kombianläggningar i koncernen”, säger Bjarne Hønningstad, styrelseordförande vid Moelven Eidsvold Værk AS, i ett pressmeddelande.

  Fortsatt investeringsbehov

  Trots stora investeringar under åren 2012-2014 har Moelven inte fått upp lönsamheten vid Eidsvold. Och enligt Bjarne Hønningstad är det fortsatta investeringsbehovet vid Eidsvold för stort för att kunna prioriteras upp i förhållande till Moelvens andra investeringsprojekt.

  Moelven Eidsvold är ett gransågverk med hyvleri och en produktion på 90 000 kubikmeter per år. Omsättningen ligger på cirka 325 miljoner kronor och 60 tjänster berörs av nedläggningen som ska vara genomförd under första kvartalet nästa år.

  För någon vecka sedan meddelade Moelven även om produktionsminskningar vid Løten AS, ett furusågverk med en produktion på 50 000 kubikmeter. Även där beror neddragningen på höga produktionskostnader. Løten ska i fortsättningen fokusera på specialprodukter medan produktionen av standardvaror flyttas till andra sågverk. Upp till sju av 28 tjänster kan komma att beröras av ändringen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen