Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 juni 2018

  M i Värmland vill ha svensk-norskt samarbete om vargar

  Moderaterna i Värmland föreslår tillsammans med norska partiet Høyre att Sverige och Norge ska samarbeta kring den gemensamma vargstammen vid riksgränsen.

   Många vargar vandrar mellan riksgränserna och därför menar Moderaterna i Värmland att de att vargarna inte bara är ett nationellt problem.
  Många vargar vandrar mellan riksgränserna och därför menar Moderaterna i Värmland att de att vargarna inte bara är ett nationellt problem.

  Idag presenterar Moderaterna tillsammans med norska Høyre ett förslag om samförvaltning av den gemensamma vargstammen. Enligt partierna har vargstammen i Skandinavien med god marginal passerat den biologiska gränsen för långsiktig överlevnad.

  – Det har varit stort vargtryck vid gränsen och även om ökningstakten på varg minskat i Sverige så har den ökat i Norge vilket då påverkar oss i Värmland. Forskning visar att det är en gemensam vargstam vi har men ändå skiljer vi på vargarna och kallar dem för svenska eller norska. Ett samarbete hade varit bra för båda parterna, säger Pål Jonson, Riksdagsledamot för Moderaterna i Värmland.

  Norge har länge velat ha ett samarbete

  Tidigare har Norge haft stora problem med vargar från Sverige och har efterlyst ett samarbeta mellan länderna men inte fått respons av Sverige.

  – Mycket av den forskning som kommit fram visar att det rör sig om en skandinavisk vargstam och inte en nationell stam, därför borde ett samarbete vara det bästa. Vi skulle till exempel behöva ett gemensamt mål för storleken på stammen, säger Pål Jonson (M).

  Exakt hur samarbetet kommer fungera återstår att se men vid nästa partistämma ska Moderaterna ta upp motionen.

  LÄS OCKSÅ: Gemensam viltförvaltning för Norge och SverigeLÄS OCKSÅ: Norge har börjat radiomärka vargarLÄS OCKSÅ: Skarp norsk kritik mot svenska vargbeslut

  Till toppen