Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 december 2014

  Mitt minne av stormen Gudrun

  En tidig höstdag är jag i skogen i Halland med Eva som för 15 år sedan gjorde en skogsbruksplan åt oss. Då var här mycket gammal skog. Nu kan man se hamnen i Halmstad från högsta toppen.

  "Det här är några av de mest välskötta ungskogar efter Gudrun som jag sett", säger Eva, och hon gör mig stolt och glad och vemodig på en enda gång.

  Jag förflyttas tio år tillbaka i tiden till en kall januaridag. Över en natt hade skogen blivit plockepinn och det är så ljust att det sticker i ögonen. De stora starka träden är avbrutna som om de vore tandpetare. Jag har svårt att hitta, för ingenting ser ut som det brukade göra.

  Min pappa är långt över pensionsåldern men trivs som skogsägare. Så smått hade han dock börjat fundera på generationsskifte. Nu har allt förändrats och det känns som om vi inte kan göra någonting. Gudrun tar flera år att reda ut och Per spär på bekymren.

  Fyra år senare kommer ännu en bister januaridag när min pappa går bort, och nu blir det i stället ett ofrivilligt generationsskifte.

  Det mesta efter stormarna är nu uppordnat men det blir ändå några blanketter om återplanteringsstöd och ett par små områden att plantera som jag får ta hand om. Det känns ovant och lite nervöst, men framför allt förstår jag för första gången pappas kärlek till skogen. Det här är ju kul!

  Jag röjer inte själv, men är duktig på att se till att andra gör det, och jag lär mig speja efter barkborreträd. Det är klart att det fanns anledning för min pappa att vara orolig, men jag tror att han skulle ha blivit glad om han sett skogen i dag. Det har trots allt ordnat sig och ser riktigt fint ut.

  Din berättelse

  Det här är min berättelse om Gudrun. Hur var det för dig?

  Dela med dig av dina minnen till oss på ATL så att vi kan publicera dem i samband att det snart är tio år sedan stormen Gudrun drog fram över södra Sverige.

  Skriv in ditt minne i formuläret nedan. Eller använd #stormengudrun i sociala medier.

  Relaterade artiklar

  Till toppen