Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 oktober 2019

  Minskad vinst väntas hos Holmen

  Holmen är på fredagen först ut bland de börsnoterade massa- och pappersbolagen i det tredje kvartalets rapportsäsong. En nedgång av rörelseresultatet väntas i jämförelse med samma period i fjol, till följd av bland annat ett större underhållsstopp och svagare marknader.

   Den minskade vinsten beror mycket på ett planerat underhållsarbete vid Iggesunds massa- och kartongbruk i Hälsingland.
  Den minskade vinsten beror mycket på ett planerat underhållsarbete vid Iggesunds massa- och kartongbruk i Hälsingland. FOTO: Kjell-Arne Larsson/TT

  I fokus för intresset står dock andra frågor, menar Danske Banks analytiker Oskar Lindström.

  – Jag tror att många är nyfikna på vad bolaget kan säga om värderingen av skogsinnehaven. Dessutom ska det bli intressant att höra bolagets tankar om återköpen av egna aktier, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

  Det senaste årets stora skogsaffärer har satt fokus på värdet av skogsmark, vilket även sektorkollegan SCA noterat. Liksom SCA har Holmen låtit förstå att det under hösten ”är dags att se över antagandena i vår värdering av skog”.

  – Det skulle vara spännande att jämföra de båda bolagens nya värderingar, konstaterar Oskar Lindström, som dock betonar att det är långt ifrån säkert att någon ny värdering släpps i samband med niomånadersrapporten.

  Holmen har tidigare i år detaljerat beskrivit hur bolagets virkesförråd i olika delar av landet ser ut, påminner analytikern.

  Återköpsprogrammet

  Holmen meddelade i mitten av augusti att återköpsprogrammet startats. Hittills har drygt 6 miljoner aktier köpts tillbaka, motsvarande knappt 4 procent av antalet aktier i bolaget. Ledningen har mandat att köpa upp till 10 procent av det totala antalet aktier, men det är i dagsläget – då aktien handlas nära rekordnivåer – inte självklart att det faktiskt kommer att göra så.

  Resultatmässigt väntas alltså en nedgång till ett rörelseresultat om 393 miljoner kronor (591), vilket också är lägre än det andra kvartalets 574 miljoner, enligt Infront Datas sammanställning av tre analytikers prognoser.

  Planerat stopp

  Till den väntade nedgången bidrar ett planerat underhållsstopp vid Iggesund Paperboard, som väntas kosta 150 miljoner kronor. Affärsområdet Kartong spås därför vända till en förlust om 17 miljoner kronor i kvartalet.

  Till det väntade svagare resultatet bidrar också lägre marknadspriser för både kartong och sågade trävaror, medan kostnaderna för insatsvaran ved ligger kvar på höga nivåer.

  Rapporten väntas på fredagen 18 oktober vid lunchtid. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 14.

  Relaterade artiklar

  Till toppen