Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 februari 2020

  Minskad budget missar målet

  Sverige verkar missa etappmålet för formellt skydd av skog med cirka 5 000 hektar. Främsta orsak är neddragna budgetar för Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen.

   – Skogsbruket gör väldigt mycket insatser men det har varit svårt att få nettotillskott till de frivilliga avsättningarna, säger Olle Höjer.
  – Skogsbruket gör väldigt mycket insatser men det har varit svårt att få nettotillskott till de frivilliga avsättningarna, säger Olle Höjer. FOTO: Naturvårdsverket

  Sverige har satt som etappmål att ytterligare 150 000 hektar skogsmark ska få formellt skydd mellan 2012 och 2020. Men det målet ser ut att bli svårt att nå, enligt Olle Höjer på Naturvårdsverket som arbetar med den årliga uppföljning som ska presenteras i mars.

  – De slutliga skrivningarna är inte klara men det ser ut som vi missar målet med uppskattningsvis 5 000 hektar, säger han.

  Främsta orsaken är minskade budgetar för skydd av natur.

  – Vi fick en minskning med 100 miljoner kronor och som jag förstår det var det samma sak för Skogsstyrelsen. Det gör målet svårt att nå till 100 procent. Men det är svårt att säga hur utfallet blir, vi har ju året på oss och det beror på vilka affärer som ros i hamn.

  Enligt Svefa var snittpriset för skogsmark i Norrland, där större delen av det formella skyddet hamnat hittills, cirka 25 000 kronor per hektar. Med en ersättning till markägaren på 125 procent av markvärdet skulle 200 miljoner ha räckt till drygt 6 000 hektar, alltså strax över målet.

  Hur känns det att regeringen beslutar om mål som ni ska jobba med och sen inte ger budget för det?

  – Det är inget jag kan kommentera, det är som det är, säger Olle Höjer.

  Det finns också ett etappmål för de frivilliga avsättningarna: En ökning med 200 000 hektar mellan 2012 och 2020. Men där har det gått trögare.

  – Det är Skogsstyrelsen som har det uppdraget så jag har inga exakta siffror. Men det är långt kvar till målet och ett litet nettotillskott sen 2012, det kan röra sig om 10 000 hektar.

  – Det är en stor skillnad mot tidigare period. Delmål 1 var en succé både för frivilliga och formella avsättningar och kanske var vi för dåliga på att framhålla det. Då var skogsbruket med på tåget och levererade verkligen, och det kan ha varit så att det nya målet inte var tillräckligt förankrat. Vi ser både frivilliga och formella avsättningar, tillsammans med generell hänsyn, som viktiga fundament som skyddet av skog vilar på.

  Vet ni något om hur nästa etappmål kommer se ut?

  – Nej, regeringskansliet jobbar med det. Men både Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen bedömer att mer skog behöver skyddas.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen