Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 maj

  Ministern: Polisen avgör om skogsarbetare

  Det var ingen öppning för utländska skogsarbetare. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att regeringens välkomnande av inresta säsongsarbetare bara gäller inom EU.

   Eva Nordmark (S). Arkivbild.
  Eva Nordmark (S). Arkivbild. FOTO: Jonas Ekströmer/TT

  Att regeringen tycker det är bra att säsongsarbetare från andra länder kan ta sig till arbetstillfällen i svenska skogar gäller bara om de kommer från ett annat EU-land. Det förtydligar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i en intervju med ATL. Det viktiga är att inte andra EU-länder sätter hinder i vägen för deras medborgare att röra sig fritt.

  – Fri rörlighet ska ju gälla inom unionen, men vissa medlemsländer sätter egna regler för detta och det förhindrar möjligheterna för de gröna näringarna och arbetsgivare inom de här näringarna att då få tag på säsongsarbetare.

  Ändrad tolkning kräver ändrad förordning

  Sverige har inte stängt sina gränser för resande från EU, Island, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Storbritannien. Det är däremot tvärstopp för de flesta andra från så kallade tredje land, enligt en förordning beslutad av regeringen. Undantag finns för personer som ska utföra ”nödvändiga funktioner”. Några sådana listas i förordningen, men i övrigt är det upp till polisen att tolka vilka verksamheter som är nödvändiga.

  Och polisen har kommit fram till att skogsarbete inte är det. Patrik Engström, chef för gränspolisen, har i en intervju med ATL slagit fast att en ändrad tolkning kräver ett förtydligande i förordningen.

  Varför kan man inte göra ett undantag från inreseförbudet för skogsarbetare från tredje land?

  – Det funkar så i Sverige att det är myndigheterna som tillämpar de regelverken. I det här fallet är det ju Polismyndigheten som ska bedöma vilka personer som kan anses utföra nödvändiga funktioner i Sverige och därmed är undantagna från inreseförbudet, säger Eva Nordmark.

  Men det är regeringen som har skrivit förordningen som polisen utgår ifrån.

  – Ja, men det är myndigheten som tillämpar regelverken.

  Men kan regeringen inte förtydliga förordningen så att det framgår att arbetare även inom skogsbruket ska omfattas?

  – Det är myndigheten som tillämpar. Det är mitt svar, det är Polismyndigheten som får göra den bedömningen om undantag från inreseförbudet. Jag har inga andra besked att ge.

  Inreseförbudet förlängs en månad

  Inreseförbudet, som trädde i kraft den 19 mars, förlängdes på torsdagen till 15 juni. När denna intervju med Eva Nordmark gjordes var beslutet ännu inte fattat, och hon kunde inte svara på om det skulle komma att göras några ändringar i förordningen i samband med en förlängning.

  – Jag har ingen information att ge om det, säger Eva Nordmark när intervjun görs strax före tolv på onsdagen.

  Att den finska regeringen valt att ha en kvot för inresta skogsarbetare från tredje land känner arbetsmarknadsministern inte till.

  Eva Nordmark uppmanar skogsarbetsgivare som saknar sin utländska personal att anmäla lediga jobb till Arbetsförmedlingen.

  – Rapportera in de jobben och börja planera redan nu.

  Som arbetsmarknadsminister ser hon också en möjlighet för varslade, uppsagda och ungdomar utan sommarjobb att söka sig till lantbruket för arbete.

  – Det finns många spännande jobb, och viktiga jobb, att söka i den här branschen. Det är verkligen en uppmaning från min sida.

  Fotnot: Artikeln har uppdaterats med information om en förlängning av inreseförbudet.

  Inreseförbud för att mildra effekterna av coronavirusets spridning

  Sedan den 19 mars och till och med den 15 juni är icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Norge, Island, Schweiz, Liechtenstein och Storbritannien förbjudna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen