Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 november 2016

  Miljövänligt träskydd med vattenglas

  Flytande glas som miljövänlig träimpregnering, kan det verkligen fungera? Ja, det tror danska Preservation Technologies.

  Det danska företaget Preservation Technologies har utvecklat en ny typ av träimpregnering baserad på flytande silikat, så kallat vattenglas. Det skriver branschsajten Wood Supply.

  Vattenglas är flytande glas som framställs genom att smälta kvarts, det vill säga ren sand, med soda. Det ger en blandning av vattenlösliga silikater och alkalimetallerna kalium och natrium. Till skillnad från många traditionella impregneringsmedel innehåller vattenglas inga farliga kemikalier.

  Vattenglas har varit känt länge, redan på 70-talet före Kristus skrev Plinius att det användes av feniciska sjömän för att täta kokkärl. På 1500-talet upptäcktes det av europeiska alkemister och har använts bland annat som lim, kitt och bindemedel i färg.

  ”Vi har utvecklat en gammal teknologi som även tidigare har använts för att skydda trä mot nedbrytning. Men fram tills nu har man med silikat bara kunnat impregnera några få millimeter i ytan på träet, inte hela trästycket. Det problemet har vi löst, och vi väntar nu bara på de officiella testerna innan vi kan börja marknadsföra produkten. Projektet har en enorm potential. Bara i Danmark förbrukar vi mer än 150 000 ton tryckimpregnerat trä varje år”, säger Frode Dale på Preservation Technologies, som tror att den nya metoden kan tas i bruk under 2017.

  Genom att den nya metoden liknar traditionell tryckimpregnering kommer den kunna användas i befintliga impregneringsanläggningar utan några stora investeringar, det är bara impregneringsmedlet som byts ut.

  I Sverige impregnerades under 2015 knappt 1,6 miljoner kubikmeter virke.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen