Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 juli

  Nu kasseras miljontals skogplantor

  Skogen brinner på över 50 ställen i landet. Den höga risken för skogsbränder gör dessutom att miljontals skogsplantor inte kan sättas ut. I stället mals de nu ned till grovflis.

   Nu kasseras miljontals skogsplantor som inte kan sättas ut på grund av brandrisken i skogarna.
  Nu kasseras miljontals skogsplantor som inte kan sättas ut på grund av brandrisken i skogarna. FOTO: Ingemar Karlsson/ Svenska skogsplantor

  Redan tidigt stor det klart att det skulle bli tufft att hinna plantera sommarens skogsplantor, då den extrema brandrisken gjort det svårt att markbereda på grund av risken för gnistbildning.

  – Vi gör allt vi kan för att flytta maskiner så fort det regnar, sade Roger Johansson, affärsområdeschef vid Svenska Skogsplantor till ATL i mitten på juni.

  Sju miljoner plantor klara att planteras

  En månad senare har det fortfarande inte börjat regna. Svenska Skogsplantor, som är ett dotterbolag till statliga Sveaskog, levererar 35 procent av alla skogsplantor som ska föryngra den svenska skogen. Nu står sju miljoner plantor i företagets fryshus klara att planteras, vilket alltså inte går för närvarande. Plantorna kan inte heller sparas till senare, eftersom deras årsrytm då störs. I stället fraktas de nu bort från centrallagret i Kumla för att destrueras – det vill säga skickas till en återvinningsstation för att malas till grovflis.

  – Vi förlorar nu 20-25 miljoner kronor i minskade intäkter i år på grund av torkan, säger Roger Johansson på Svenska skogsplantor till SVT.

  Även Södra skogsägarna har fått kassera närapå en miljon plantor till ett värde av fyra miljoner kronor och dessutom stoppat avverkningen på flera håll i Götaland, skriver SVT. I norr är situationen bättre – SCA och Holmen säger sig än så länge inte ha problem med utplantering av småplantor.

  LÄS OCKSÅ: Han satte 21 000 plantor på ett dygnLÄS OCKSÅ: Virkesbrist hotar efter svår skogstorkaLÄS OCKSÅ: Sveaskog för och emot nytt förbud

  Till toppen