Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 april 2019

  Miljonskador efter brand

  Skadorna efter branden vid Sävarsågen uppgår till tiotals miljoner. Men Norra Skogsägarna hade ändå tur i oturen.

  – Det blev en tidig Valborg, säger en omskakade Pär Lärkeryd, VD.

   Den högteknologiska såglinjen vid Sävarsågen klarade gårdagens brand, och produktionen rullar redan för fullt igen.
  Den högteknologiska såglinjen vid Sävarsågen klarade gårdagens brand, och produktionen rullar redan för fullt igen. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

  Pär Lärkeryd, VD på Norra Skogsägarna, fick en orolig flygresa från Stockholm till Umeå i går.

  – Precis när jag gick på planet fick jag beskedet att det brann på Sävarsågen, men inget mer. Så det blev en nervös flygning med hjärtat i halsgropen, säger han på telefon från brandplatsen.

  Världens modernaste

  I Sävar har Norra Skogsägarna de senaste åren byggt upp världens modernaste såglinje, men bland annat en unik tomograf för genomlysning och optimering av sönderdelning av råvaran. Men när röken skingras nu på morgonen visar det sig att föreningen ändå haft tur i oturen.

  – Det är ett avsides beläget magasin som brunnit och några mindre kringbyggnader. Men såglinjen klarade sig och vi kör redan full produktion igen, säger Pär Lärkeryd.

  Branden startade av att en parkerad truck oförklarligt började brinna. Fyra brandkårer bekämpade branden under kvällen och natten, och det blev inga personskador.

   – Det blev en tidig Valborg, säger en omskakad Pär Lärkeryd.
  – Det blev en tidig Valborg, säger en omskakad Pär Lärkeryd. FOTO: Mats P. Ostelius

  2 000 kubikmeter OS

  – I magasinet fanns runt 2 000 kubikmeter furuvirke av högsta kvalitet, och så kommer vi behöva bygga upp magasinet igen. Mellan tummen och pekfingret kan det sammanlagda värdet på skadorna vara uppåt 20 miljoner kronor. Men det var fullvärdesförsäkrat och en skadereglerare är på väg. Kanske kan vi gå skadeslösa ur det här men vi tappar en del lager. Det gick så bra som det kunde under omständigheterna, summerar han.

  Efter den första förskräckelsen lagt sig ser Pär Lärkeryd ändå ganska positivt på situationen:

  – Affärerna rullar på, och prisnedgången på exportmarknaderna har kompenserats av kronans fall. Samtidigt har drivningsförhållandena de senaste veckorna varit så bra de kan den här våren. Men det blev en tidig Valborg, säger han om miljonbrasan i Sävar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen