Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 juni 2018

  Kamp mot klockan för att plantera i tid

  En snörik vinter följd av en snustorr försommar. Det har satt käppar i hjulen för skogsbranschen. Svenska Skogsplantor riskerar att förlora miljonbelopp om plantorna inte hinner komma i jorden i tid.

  Den torra inledningen på försommaren är en utmaning för skogsföretagen. Brandrisken har satt stopp för markberedning på flera håll och det påverkar i sin tur möjligheterna att plantera.

  Svenska Skogsplantor ska få ut 140 miljoner plantor i år, varav merparten är tänkta att komma i jorden under våren och försommaren.

  – Det är nervöst nu, vi ligger lite sent, mest för att vintern var så lång i södra Sverige. Det är plantor till värden av flera miljoner kronor som riskerar att inte levereras och planteras i tid, säger Roger Johansson, affärsområdeschef vid Svenska Skogsplantor.

   Svenska Skogsplantor ska leverera 140 miljoner plantor i år. Leveranserna är försenade eftersom det varit stora svårigheter att markbereda på många håll i landet på grund av torkan.
  Svenska Skogsplantor ska leverera 140 miljoner plantor i år. Leveranserna är försenade eftersom det varit stora svårigheter att markbereda på många håll i landet på grund av torkan. FOTO: Ulf Aronsson

  Om det dröjer för länge kan de frysta plantorna komma att kasseras eftersom de inte kan anpassa sig till årstidsväxlingen om de planteras för sent. Läget med den varma inledningen på säsongen är exceptionellt.

  – Det som är ovanligt är svårigheterna att markbereda. När snön var borta hann maskinerna bara gå några veckor innan de stod stilla igen på grund av brandrisken. Läget är värst i Götaland, längre norrut är det bättre. Vi gör allt vi kan för att flytta maskiner så fort det regnar, säger Roger Johansson.

  Ingen fara för planteringen

  Samtidigt påpekar han att det inte är något problem att plantera.

  – Vi är inte det minsta oroliga för plantornas överlevnad. Det finns markfukt. De plantor som sattes förra hösten och förra våren har också bra förutsättningar, de har redan hunnit rota sig, säger Roger Johansson som har noterat ett ökat intresse för höstplantering.

  – Det gläder oss väldigt mycket eftersom det finns många fördelar och ger plantorna en större marginal.

  Nya lärdomar

  Den ovanliga situationen med torkan och den extrema brandrisken har gett Svenska skogsplantor flera tankeställare.

  – Vi har lärt oss att vi behöver ha större framförhållning med markberedningen. Vi behöver också jobba mer med markberedning som metod, hur vi ska göra rent tekniskt för att det inte ska ta eld när det är så här torrt, förklarar Roger Johansson att det finns fler åtgärder på sikt.

  – Vi kommer att lansera en tjänst med avbeställningsskydd där skogsägare kan avboka plantor om ett liknande läge uppstår. Det är en tjänst som vi kommer att testa redan i sommar. Sedan tror jag också att snytbaggeskyddet kommer att få ökad betydelse även längre norrut i landet, insektstrycket blir enormt när det är så här varmt. Där har vi ett bra giftfritt skydd med conniflexbehandling, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Slutet nära för kemisk behandling av plantorLÄS OCKSÅ: Bättre föryngringar – mindre variationLÄS OCKSÅ: Tallen knappar in på granen

  Relaterade artiklar

  Till toppen