Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 juni 2019

  Miljardär vill skydda en tredjedel av jorden

  Schweiziskfödde miljardären Hansjörg Wyss satsar 1 miljard dollar för att skydda 30 procent av jorden till 2030.

   Miljardären Hansjörg Wyss satsar 1 miljard dollar för att skydda 30 procent av jorden.
  Bild 1/2 Miljardären Hansjörg Wyss satsar 1 miljard dollar för att skydda 30 procent av jorden. FOTO: Wikimedia Commons
   Arkivbild
  Bild 2/2 Arkivbild FOTO: Rolf Segerstedt

  Ett av etappmålen för Sveriges miljömål är att minst 20 procent av land- och sötvattensområdena ska vara skyddade till nästa år. Miljardären Hansjörg Wyss siktar högre än så: Genom sin stiftelse Wyss Foundation drog han i slutet av fjolåret i gång en satsning för att skydda 30 procent av hela jorden till 2030.

  I nuläget är cirka 15 procent av jordens landareal och 3,4 procent av haven skyddade, enligt FN-organet UNEP-WCMC. Wyss Foundation satsar nu 1 miljard dollar, drygt 9 miljarder kronor, för att fördubbla den skyddade landarealen och tiofaldiga de skyddade havsområdena genom projektet Wyss Campaign for Nature.

  Fyra spår

  Arbetet ska drivas i fyra huvudsakliga spår: Att stödja lokala naturvårdsprojekt, öka internationella mål för avsättningar, inspirera till att öka takten i arbetet med naturskydd samt genom att använda vetenskapliga rön för att maximera nyttan med skyddet.

  Flera aktiviteter är redan i gång, exempelvis kommer naturskyddsorganisationer i 13 länder, bland annat Argentina, Rumänien och Zimbabwe, att få 48 miljoner dollar som stöd för att skydda sammanlagt 4 miljoner hektar.

  Hansjörg Wyss föddes i Schweiz men tillbringade en tid i USA efter att ha tagit examen, och imponerades då av landets storslagna nationalparker. Genom en internationell karriär först inom textil- och sedan stålindustrin hamnade han till slut inom tillverkning av sjukvårdsutrustning och drev företaget Synthes i USA.

  Mångmiljardär

  84-årige Wyss är numera bosatt i Wyoming, USA. 2012 sålde han Synthes för drygt 23 miljarder dollar och han har enligt Forbes en personlig förmögenhet på 5,6 miljarder dollar. Genom åren har han också gjort sig känd som en stor filantrop och startade 1998 Wyss Foundation för att bidra till att skydda stora landområden i västra USA.

  Relaterade artiklar

  Till toppen