Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 oktober 2019

  Metsä satsar på blandföryngring

  Blandade föryngringar av tall och gran ger robustare skogar och dessutom lika bra tillväxt som i monokulturer. Det uppger Metsä Group som nu lanserar blandföryngringar till skogsägare i Finland.

  FOTO: Metsä Group

  ”Vi inleder aktiv marknadsföring av blandkultur av tall och gran till våra skogsägare”, säger Metsä Groups skogsvårdschef Teppo Oijala i ett pressmeddelande och fortsätter:

  ”I praktiken innebär detta till exempel att vi sår tallfrön bland granplantorna på förnyelseobjekt, vilka tidigare skulle ha förnyats med enbart tall eller gran. Då räcker 1 000–1 200 granplantor per hektar.”

  Bra tillväxt

  Blandskogar blir robustare mot olika typer angrepp och viltbetning, och de ger också en riskspridning vid torka. Och enligt Metsä Group är tillväxten lika bra som i monokulturer.

  ”Preliminära forskningsresultat visar att tall och gran som odlas samtidigt växer i samma takt i vårdad skog. Detta kullkastar den gamla tanken om att granen i början skulle stagnera i växten och bli efter tallen i sin utveckling”, säger Saija Huuskonen, forskare vid Naturresursinstitutet.

  Naturresursinstitutet har undersökt tillväxten i blandskogar på tio föryngringar i södra och mellersta Finland, och anser att övergången från barrotsplantor till täckrot samt modern markberedning främjar granplantornas överlevnad och tillväxt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen