Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 december 2019

  De utmanar skogsjättarna

  Grums.

  För tio år sedan grundade tre som kom från Siljan skog företaget Mera skog i Jämtland. 2016 etablerades bolaget i Värmland och nyligen öppnades ett ytterligare ett kontor där.

   Tomas Johansson, VD och delägare i Mera Skog Värmland.
  Tomas Johansson, VD och delägare i Mera Skog Värmland. FOTO: Mari Nälsén

  Mera Skog sysslar med rådgivning till skogsägare oavsett om de vill driva sin skog på ett optimalt sätt, maximera rekreationsvärdet eller få pengar till ett fritidshus eller en längre resa.

  2016 rekryterades Tomas Johansson från Molkom för att starta upp Mera Skog Värmland. Då hade bolaget i Jämtland växt så mycket att de ville testa att ta marknadsandelar från andra delar av Sverige.

  – Det var nog en slump att det blev Värmland. Det passade bra helt enkelt, säger Tomas Johansson.

  Startade 2016

  Verksamheten i Värmland drivs i eget bolag som till en del ägs av moderbolaget och det andra av Tomas Johansson som också är vd.

  – Bolagen drivs var för sig men vi har gemensamma datorsystem och gemensam hemsida. Dessutom går vårt virke ofta till samma uppköpare, berättar han.

  Värmlandsbolaget startade i början av 2016 och anställde sin första medarbetare 2017, två år senare kom nästa skogsrådgivare och ytterligare ett kontor slog upp portarna i höst, den här gången i Grums. Att det snart kan komma fler rekryteringar och fler kontor ser Tomas Johansson inte för otroligt.

  – Kommer rätt person och knackar på dörren kan vi mycket väl anställa, säger han.

  Helt fristående

  I dag har alltså Mera Skog tre heltidsanställda skogsrådgivare inklusive Tomas Johansson. Bolaget är helt fristående och har ingen egen industri. Knutna till sig har de ett antal entreprenörer, både åkare och skogsmaskinförare som har kontrakt på en viss volym. Priserna sätter entreprenören själv men i samråd med Mera Skog.

  – De får sätta vilka priser de vill men risken är ju att de inte blir anlitande om det blir för dyrt för skogsägarna.

  Under 2019 är målet att avverka 74 000 skogskubik, de är inte där än men målet är i sikte även om den blöta hösten och industrins överskott på virke gjort att det kommer att bli tufft att nå. 2020 siktar de ännu högre, 100 000 skogskubik.

  Vädret en utmaning

  En tredjedel av virket går på järnväg, bland annat till massabruken längs norrlandskusten men det levereras även virke lokalt till Bäckhammars bruk, till Bäckebrons sågverk för klentimmer och bränsleved till det väldigt lokala värmeverket i Molkom. En del går också till Siljans sågverk och till Vidas sågverk i Småland

  En av många utmaningar för ett mindre skogsbolag är vädret, höstarna tycks bli blötare, vintrarna kortare, vårarna blåsigare och somrarna allt torrare. Därför blir skogsrådgivarens roll allt viktigare och ett råd som Tomas Johansson ofta ger “sina” skogsägare är vikten av att anlägga skogsbilvägar på sina marker.

  Nya trädslag i klimatzoner

  – Det finns bara fördelar med att vägsystemet byggs ut, då kan man köra mer under längre tid och minska på körskadorna.

  Även om klimatet är en utmaning ger det också möjligheter. Skogens omloppstid förkortas och ger möjlighet för nya trädslag i klimatzoner där det tidigare varit omöjligt.

  – Det kan bli kul att jobba med framöver, tror Tomas Johansson. Även om dagens skogsägare blir allt äldre är de unga som finns positiva och vill gärna prova det som är nytt.

  Mera Skog i Värmland AB

  Etablerat: 1 februari 2016

  Anställda: Tre

  Verksamhet: Skogsrådgivning och skogliga tjänster

  Bolagsform: Aktiebolag

  Omsättning: 37 miljoner kronor

  Vinst: 1,5 miljoner kronor

  Vinstmarginal: 4 procent

  Tre tips till andra företag inom jord och skog

  • Våga ta steget och prova.

  • Leta lösningar hellre än problem, då blir livet mycket roligare.

  • Lyssna nyfiket på nyheter.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen