Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 augusti 2019

  Trots klimatmål – Ikea använder mer virke

  Ikea försöker minska mängden trä i varje såld trämöbel. Ändå går det åt allt mer rundvirke. På tre år ökade volymen med 12 procent visar siffror som ATL har tagit fram.

  – Det stämmer ganska väl med Ikeas tillväxt, säger Ikeas virkeschef Ulf Johansson.

   Var hundrade stock som avverkas industriellt i världen blir en Ikeamöbel.
  Var hundrade stock som avverkas industriellt i världen blir en Ikeamöbel. FOTO: Istock

  Volymerna är svindlande. Var hundrade stock som avverkas industriellt i världen blir en möbel som säljs på Ikea. 2018 förbrukade möbeljätten 18 miljoner fastkubikmeter rundvirke, en ökning med 9 procent från året före och med 12 procent från 2015. Virket blir möbler som bärs hem av Ikeas kunder världen över.

  – Lägger man till emballage, kataloger och annat indirekt material vi förbrukar som är gjort av trä så blir virkesåtgången 21 miljoner kubikmeter, säger Ulf Johansson som är koncernens virkeschef eller ”Global Wood Supply & Forestry Manager”, som det står på visitkortet.

  Ikea har en ambition att minska sitt resursmässiga fotavtryck. 2020 ska allt bruk av engångsplast upphöra. Ett annat mål är att fasa ut plast, textilier och möbelstoppning tillverkad av jungfruliga fossila råvaror och ersätta dem med återvunna eller förnybara råvaror. I ett samarbete med Stora Enso och HM försöker Ikea ta fram kommersiell tillverkning av en helt träbaserad textil. Då behövs det ännu mer trä.

  – Om vi fortsätter att göra allting precis som i dag så skulle nya användningsområden komma på toppen, säger Ulf Johansson.

  Gigantiska volymer

  Men eftersom virkesvolymerna är så gigantiska ger det bara några procents ökning på totalsumman. Men det är en ökning som Ikea vill begränsa.

  – Vi behöver kompensera det genom att använda träet i traditionella applikationer effektivare än i dag, säger Ulf Johansson.

  En metod för det är LVL, Laminated Veneer Lumber, där limmad faner ger högre hållfasthet än massivt trä i till exempel en soffstomme.

  – Då kan vi gå ner i dimension eftersom vi får ett starkare material. Det är en av flera vägar att sänka vår träförbrukning per tillverkad möbel och samtidigt sänka priset, säger Ulf Johansson.

  Enligt Ikeas hållbarhetsrapport ska möblernas livslängd öka genom att de blir lättare att underhålla, reparera och montera isär och ihop.

  – Och när de blivit utslitna ska de kunna återanvändas i en ny generation spånskiva. Det är så vi binder kol under lång tid, säger Ulf Johansson.

  Ett annat mål är att allt virke ska vara antingen FSC-certifierat eller återvunnet till 2020. Första tertialet 2019 var 87 procent av virket certifierat enligt FSC. Men FSC är ingen garanti. Flera leverantörsländer, som Ryssland och Rumänien, har haft stora etiska problem trots certifiering.

  – En del länder har högre risk för illegal avverkning och korruption. Vi måste hela tiden vara medvetna om risken och jobbar inte bara med FSC utan har också vår egen kontroll, säger Ulf Johansson.

  Ingen risk för svartvirke

  Att Ikea har hård prispress och vill köpa virke billigt är inte en riskfaktor för svartvirke eller bristande social hållbarhet, enligt Ulf Johansson.

  – Vår erfarenhet är inte att det är kopplat till pris. Det handlar mer om vilken etik och affärsmoral man har, säger han.

  Fotnot: Enligt FN-organet FAOs virkesstatistik producerades 1907 miljoner fastkubikmeter industriellt rundvirke globalt under 2017. Ikeas inköp av rundvirke för räkenskapsåret 2018 (som löper till augusti) var 18 miljoner, alltså knappt en hundradel av den totala världsproduktionen.

   Ikea vill använda sin träråvara effektivare, enligt virkeschefen Ulf Johansson. Ändå gör ökad försäljning att det går åt allt mer rundvirke. Jämfört med 2015 är ökningen 12 procent.
  Ikea vill använda sin träråvara effektivare, enligt virkeschefen Ulf Johansson. Ändå gör ökad försäljning att det går åt allt mer rundvirke. Jämfört med 2015 är ökningen 12 procent. FOTO: Inter IKEA Systems B.V.

  Ikeas virkeschef Ulf Johansson om:

  … Ryssland (som ökat kraftigt):

  ”Ryssland har blivit mer konkurrenskraftigt på grund av valutaförändringar. Hela skogsindustrin i Ryssland växer kraftigt. Exporten av sågade trävaror ökar och vi är en del av det.”

  … Vitryssland (som också ökar):

  ”Vi har gjort ett strategiskt ställningstagande att vi ska växa i Vitryssland. Alla deras skogar är FSC-certifierade, landet ligger nära våra stora marknader och Polen, där vi har mycket industri.”

  … Polen (som är största virkesleverantören):

  ”Att Polen ökat mest är nog kopplat till att vi gör mycket furumöbler i Polen och att vi har lanserat några nya furufamiljer som krävt stora volymer.”

  … Rumänien (där en annan del av Ikeagruppen köpt 50 000 hektar skog):

  ”Så vitt jag vet går inget virke alls från våra egna skogar till våra möbelleverantörer i dag. Så det är nog helt och hållet virke som våra möbeltillverkare själva köper.”

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen