Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 december 2019

  Mer privatägd skog i Finland

  Hur slutar en landskamp i skog mellan Sverige och Finland? ATL har jämfört skogsdata för de bägge länderna.

   De finska skogarna är mindre med lägre förråd och en högre andel tall och björk än de svenska. Men i Finland finns tre gånger så många enskilda skogsägare.
  Bild 1/2 De finska skogarna är mindre med lägre förråd och en högre andel tall och björk än de svenska. Men i Finland finns tre gånger så många enskilda skogsägare. FOTO: Mostphotos
   Maskotarna i landskampen i friidrott mellan Sverige och Finland, Finnkampen, på Stockholms stadion 2019.
  Bild 2/2 Maskotarna i landskampen i friidrott mellan Sverige och Finland, Finnkampen, på Stockholms stadion 2019. FOTO: Henrik Isaksson/TT

  När ATL jämförde skogsskydd i Sverige och Finland var det svårt att utse en vinnare. Skillnader i definitionerna ställde till det, men där det gick att jämföra blev det oavgjort: För bägge länderna har 6 procent av skogsmarken med en produktion över 1 kubikmeter per hektar och år ett formellt skydd som inte tillåter något skogsbruk.

  Men hur ser det ut i en jämförelse mellan ländernas skogsförråd och tillväxt? ATL har jämfört färska siffror från finska naturresursinstitutet Luke med data från den svenska Riksskogstaxeringen.

  Sverige större

  Till och börja med är Sverige 30 procent större. Men det ger inte så stort övertag som man skulle kunna tro, Finland har nämligen en större andel skog. Så borträknat lågproducerande marker har Finland 20 miljoner hektar produktiv skogsmark medan Sverige har 23,6 miljoner hektar.

  Sett till all skogsmark har Sverige också ett större förråd, 3,5 miljarder kubikmeter jämfört med Finlands 2,5 miljarder, och även en högre årlig tillväxt, 124 miljoner kubikmeter jämfört med 108 miljoner i Finland. Det större förrådet i Sverige beror inte bara på större skogsareal utan också på ett högre förråd per hektar, 140 kubikmeter i genomsnitt i Sverige mot 119 kubikmeter i Finland.

  Oavgjort i tillväxt

  Men trots lägre förråd och ett nordligare läge – hela Finland är beläget norr om Uppsala – lyckas Finland ändå ha lika hög tillväxt per hektar produktiv skogsmark som Sverige: 5,2 kubikmeter per år i genomsnitt.

  Geografi, och kanske även jordarter, kan också ligga bakom skillnader i trädslagssammansättningen. Medan Sverige har 41 procent gran och 39 procent tall har Finland 30 procent gran och 50 procent tall. Sverige har några procent lägre lövandel, vilket bland annat förklaras av att contorta och lärk utgör cirka 1,6 procent av förrådet. Det finska lövförrådet består också i högre grad av björk. I Sverige är björkandelen cirka 12 procent medan den i Finland ligger på 17 procent.

  Fler enskilda ägare

  Slutligen finns också skillnader i ägarförhållandena. I bägge länderna ägs runt 50 procent av skogen av enskilda. Men de finländska skogsägarna är betydligt fler, nästan en miljon, jämfört med runt 330 000 i Sverige. Finland har också en klart lägre andel bolagsskog, 7 procent jämfört med Sveriges 23 procent.

  Men det viktigaste är kanske inte vem som äger skogarna eller hur de ser ut, utan vad som görs med dem? Och här kämpar Sverige och Finland både mot varandra och tillsammans på världsmarknaden.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen