Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 september 2019

  Mer pengar till skydd av skog

  Fler skogsägare kan få ersättning för att skydda mark när Skogsstyrelsen får mer pengar i höstbudgeten. Nivån är dock fortfarande lägre än den var före budgetnedskärningarna från i vintras.

   Kristina Yngwe är Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson.
  Kristina Yngwe är Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson. FOTO: Ann Lindén

  50 miljoner kronor om året i tre år skjuts till statsbudgeten för att ge fler skogsägare betalt för att inte avverka sin skog. Det har regeringen och dess budgetpartners Liberalerna och Centerpartiet enats om.

  – Det är anslag till Skogsstyrelsen som de kan använda utifrån vilka behov som finns, men det vi helst vill se är att markägare ingår i frivilliga naturvårdsavtal, säger Kristina Yngwe, Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson och ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, till ATL.

  Äganderätten

  Centerpartiet presenterar tillskottet som en stärkning av äganderätten i skogen. Men de 50 miljonerna kompenserar inte den minskning av anslaget som skedde i och med att riksdagen antog Moderaternas och Kristdemokraternas budget i vintras. Det höjdes i vårändringsbudgeten, men totalsumman ligger fortfarande under den tidigare nivån.

  Det gjordes ännu större nedskärningar i statens möjligheter att betala för skydd av mark i andra delar av budgeten. Ifall det skjuts till mer medel där också, och i så fall hur mycket, kan Kristina Yngwe inte säga. De budgetsamarbetande partierna har delat upp presentationerna av olika budgetnyheter mellan sig, och frågan om resurserna för anslaget för skydd av värdefull skog gick uppenbarligen inte till Centerpartiet.

  Nationella skogsprogrammet

  På Centerpartiets lott föll däremot att berätta om det fortsatta stödet till det nationella skogsprogrammet. 2020 läggs 26 miljoner kronor på det, följt av 22 miljoner kronor 2021 och 2022. Kristina Yngwe vet inte hur mycket pengar som gått till skogsprogrammet i år, men av vad ATL tidigare skrivit framgår det att lades minst 21,5 miljoner kronor på att bland annat ta fram regionala skogsprogram.

  – I januariavtalet finns det en överenskommelse om att vi ska ha ett starkt fokus på just företagsamhet i skogen och det är viktigt att det är dit pengarna går, säger Kristina Yngwe.

  Det fokuset ska sätta sin prägel på handlingsplanen för det nationella skogsprogrammet, men vilka förändringar det innebär är enligt Kristina Yngwe inte klart.

  Hela höstbudgeten presenteras den 18 september.

  Relaterade artiklar

  Till toppen