Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 september

  Mer massaved men mindre timmer i lager

  Lagren av barrmassaved fortsätter att växa, medan lagren av sågtimmer återgått till en mer normal nivå.

   Lagren av barrmassaved har fördubblats sedan 2018.
  Lagren av barrmassaved har fördubblats sedan 2018. FOTO: David Larsson

  Lagren av barrmassaved uppgick vid halvårsskiftet till 4,4 miljoner kubikmeter fast under bark, en ökning med 7 procent jämfört med samma tidpunkt i fjol. Det visar statistik från Skogsstyrelsen.

  Ökningen följer en längre trend och jämfört med årsskiftet 2017/2018 har lagren av barrmassaved mer än fördubblats.

  Även lagren av massaflis är stora. Vid halvårsskiftet uppgick de till 1,2 miljoner kubikmeter, 6 procent mer än vid samma tid i fjol och 36 procent mer än 2018.

  Mindre timmerlager

  Samtidigt minskar lagren av barrsågtimmer. Vid halvårsskiftet låg de på 2,3 miljoner kubikmeter, 30 procent lägre än ett år tidigare. Förra sommaren var lagren av barrsågtimmer dock ovanligt stora och årets lager är i nivå med 2018 och 2017.

  De minskade lagren av barrsågtimmer gör tillsammans med minskningar för lagren av gran- och lövmassaved att den samlade lagervolymen vid halvårsskiftet minskat med 10 procent, till 9,1 miljoner kubikmeter, jämfört med samma tidpunkt i fjol.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen