Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 februari 2014

  Mer last sparar energi i skogs- och lantbruk

  Skogs- och lantbruket kan halvera sin energianvändning fram till 2050. I en färsk rapport föreslår Ingenjörsvetenskapsakademien ökade maxlaster på transporter och hoppas på stor teknikutveckling.

  Längst ner i artikeln hittar du länken till rapporten.
  Längst ner i artikeln hittar du länken till rapporten.

  – Skogs- och jordbruken är små sektorer, men stora och viktiga för Sveriges totala energianvändning och systemsamspelen är viktiga, säger Stina Blombäck, ordförande i arbetsgruppen Skogs- och jordbruk inom IVA-projektet Ett energieffektivt samhälle.

  Ett viktigt område för att spara energi är högkapacitetsfordon för effektivare transporter. Sedan 2009 genomförs på dispens flera demonstrationsprojekt i full skala med tyngre och längre fordon för timmertransporter. Finland har under hösten 2013 genomfört en höjning av bruttovikten från 60 till 76 ton för timmertransporter.

  Nu är det hög tid även för Sverige att ändra regelverken tycker Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

  IVA:s bedömning är att det kan gå att nå 50 procent energieffektivisering till år 2050. 30 till 40 procent bedöms ligga i förlängningen av pågående teknikutveckling, rationaliseringar av arbetsmoment och lastkapaciteter.

  Attityder

  För att nå 50 procent behövs intensifiering av både kunskapsspridning och stimulanser till implementering, särskilt inom jordbruket där synliggörande, mjuka värden, kunskap och attityder spelar en större roll, enligt IVA.

  IVA har några konkreta förslag:

  * Effektivare transporter, som kan minska energiförbrukningen upp till 20 procent.

  *Förstärkt forskning om elhybridisering och hydraulik – särskilt för skogsmaskiner. Idag förbrukas alltför mycket energi till inbromsningar.

  * Implementeringsstöd. Enskilda bönder ska få information och stöd för att genomföra energieffektiviserande åtgärder. Myndigheterna och branschorganen måste också bli bättre på samordning och information.

  Rapporten kan du ladda ner som pdf här

  Relaterade artiklar

  Till toppen